För tio år sedan sålde Fortifikationsverket Arbottna herrgård med tillhörande mark på 210 hektar för 35 miljoner till företaget Drömgården.

Herrgården har nu genomgått en varsam renovering och är öppen för hotell- och restauranggäster.

De enskilda rummen samt de gemensamma utrymmena är inredda i 1700-talsstil.

Ägaren har stora ambitioner för byggnadens framtid. – Vi vill hjälpa folk att må bättre, att leva lite hälsosammare, säger Göran Arvinius. Under många år har han och hans medarbetare drivit projektet Drömgården. Visionen är att herrgården och dess omgivningar ska bli en skärgårds by där människor kan leva tillsammans i samklang med djur och natur.

Göran Arvinius framhåller att han saknar personligt vinstintresse. Målet är inte att göra stora pengar. Allt som jag tjänar kommer att återinvesteras i herrgårdens verksamhet genom en stiftelse. Vi vill bygga något långsiktigt som kan överleva i generationer.

Han berättar att man rekryterat grannen Linnea Falk som ska ansvara för att bygga upp gårdens odlingar och djurhållning. Målet är att driva ekologiskt jordbruk året om med djur som får, getter, kor och vattenbufflar.

För att bygga nya hus till skärgårdsbyn krävs förstås bygglov, något som dragit ut på tiden och efter många års väntan har man ännu inte fått klartecken. Kommunen kommer förmodligen ta sitt beslut någon gång under hösten.

Hittills har flera tusen personer visat intresse av att flytta in på Drömgården. Göran Arvinius själv flyttade in i början av augusti och beskriver känslan som infann sig.

– Jag blev som pånyttfödd. Lugnet och tystnaden, det är underbart.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 4, 2021

Muskobladet Nr 4 2021

Polisrapport – Muskö

Under perioden 1 april till 29 september 2021 har 62 ärenden med (brotts)plats på Muskö upprättats vid polisen.

Kyrkovalet på Muskö

Söndagen den 19 september hölls kyrkoval i Muskögården. Kyrkovalet är tre olika val; till kyrkofullmäktige, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet.

Linberedning på Muskö!

På väggen hemma hänger ett blåmålat skäktträ med en blomsterslinga på daterat 1865. På den tiden var det vanligt att man odlade och beredde lin som man sedan spann garn av och vävde tyg till kläder, handdukar, lakan mm.

Väderöversikt – Högsommar blir till förhöst

Musköväder juli, augusti, september 2921. Högsommar blir till förhöst.