Foto: Jonas Fajers

Muskö Hästsportförening är en ideell förening som bedriver hästsportsverksamhet och fälttävlan på Arbottna Gård på Muskö. Föreningen bildades 2016 och har idag ett 30-tal medlemmar.

Under 90-talet stängdes den fälttävlansverksamhet som bedrevs på Arbottna Gård ned. Marken har sedan stått orörd tills dess att Muskö Hästsportsförenings eldsjälar tog vid. Föreningens mål var tydlig: Att skapa en idyllisk fälttävlan i skärgårdsmiljö för ryttare och besökare.

Fälttävlan benämns ofta som ridsportens mest utmanade gren och det ställs väldigt högra krav på ryttare och häst för att ta sig igenom tävlingens alla tre moment.

Vad är fälttävlan?

I fälttävlan tävlar ryttarna i tre olika tävlingsmoment, dressyr, banhoppning och till sist det spännande terrängmomentet.

 • Dressyr är fälttävlans första moment
  I ridsportsgrenen dressyr är det upp till ryttarna att visa att hästen kan hanteras på ett tillfredställande sätt. Ryttarna ska visa på ett bra samspel och kommunikationen mellan häst och ryttare.
 • Banhoppning är det andra momentet i fälttävlan
  Här är det viktigt att ta sig över samtliga banhoppningshinder inom den satta maxtiden.
 • Fälttävlans kanske mest spännande moment – terrängritt
  Härstammar från en gammal militär gren. Här sätts ekipagens (ryttare och häst) mångsidighet på prov. Under terrängritten gäller det att rida så nära optimaltiden som möjligt samtidigt som man försöker undvika att tilldelas fel (till exempel att hästen vägrar att hoppa ett hinder).

Premiären genomfördes 2016 och har slagit deltagarrekord varje år sedan dess. Under Arbottna Horse Show 2020 deltog över 120 ryttare. Responsen från ryttare och besökare har varit mycket positiv och många besöker oss även när det inte är tävling för att träna på vår idylliska terrängbana i skärgårdsmiljö.

Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla funktionärer och sponsorer som möjliggör denna fälttävlan. Det krävs varje år väldigt mycket arbete med att underhålla och förbättra terrängbanan och den ideella kraften som föreningen har är ovärderlig.

Under tävlingshelgen hjälper över 50 funktionärer till med att förverkliga Arbottna Horse Show. Unga som gamla hjälper till med vad de kan! Och det är absolut inte ett krav med tidigare erfarenheter av hästar. Vi ser till att alla får bidra på det bästa sättet! Till exempel så krävs det under terrängmomentet funktionärer på alla terrängbanans hinder och har man inte agerat hinderdomare förut kan man sitta bredvid en med mer erfarenhet.

Utöver den årliga fälttävlan arrangeras även flera Pay and Cross något som är väldigt uppskattat av ryttarna. En Pay and Cross är en form av träningstävling. Lite som en körlektion innan uppkörning. Det ger ryttare och häst en möjlighet att träna under mer tävlingsliknande former. Och många av ryttarna som tävlar hos oss brukar passa på att träningstävla under säsongen.

Arbottna Horse Show är mer än bara en fälttävlanstävling, det är även en perfekt utflykt en varm sommardag för barnfamiljen. Hos oss har alla en fantastisk dag! Fylld med hästar, fina miljöer. Passa på att äta lunch eller fika i en idyllisk skärgårdsmiljö, alla intäkter går till att förbättra upplevelsen för ryttare och besökare till kommande år.

Håll gärna utkik på vår hemsida, www.muskohsf.se eller följ oss på sociala medier: Instagram @muskohsf och Facebook @ArbottnaHorseshow. Där publicerar vi nyheter, information om fälttävlan och självklart bilder från våra evenemang!

Nytt för 2020 var att man kan tävla i fälttävlansallsvenskan för ponny och häst.

Hur fungerar fälttävlansallsvenskan?

 • Man tävlar i lag – som består av tre ekipage och alla resultat räknas
 • För häst så kan man delta i H80 eller H90 (Två av ryttarna kan alltså rida H80 och den tredje H90)
  För ponny kan man rida P70 eller P80 (Två av ryttarna kan alltså rida P70 och den tredje P80)
 • Mixade lag med häst och ponny är inte tillåtet
 • Ryttare får inte rida med olika hästar/ponnys i ett lag
 • Ryttare får, om föreningen har två lag, delta med en ponny/häst per lag

Vi ser redan fram emot fälttävlanssäsongen 2021 och hälsar ryttare och besökare välkomna nästa år!

KONTAKTUPPGIFTER
www.muskohsf.se
e-post: info@muskohsf.se
Instagram: @muskohsf
Facebook: @ArbottnaHorseShow

Foto: Jonas Fajers


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 4, 2020

Annons
Wasströms Fest-Tält Banner

Vildsvinen tar över mer och mer

Spåren efter vildsvinen märks mer och mer på ön.
Rapporter om uppbökade gräsmattor och trädgårdsland blir allt vanligare. Samtidigt som trafikolyckorna ökar.

Föreningsnytt – Muskö Pensionärsförening

10 september var det utomhusbingo på Grytholmen för alla intresserade i Muskö pensionärsförening.

Väderöversikt jul-sept 2020

Juli.
En något omväxlande månad med både sol regn och åska i ganska vanlig sommarblandning.

Till minne av min storebror Ivar Åkerström 1941-2020.

Ivar föddes och växte upp på Muskö. Redan som liten fick han hjälpa till på gården Ersholmen med mångahanda sysslor.