Bergvik 1943.

Mamma Inger kom till Bergvik i maj 1942. Hon kom från en bondgård i Ovansjö vid Ljungan i Medelpad.

Efter folkskolan arbetade hon först hos ”magistern” i byn och sedan på ett pensionat i Ånge.

Hennes väninnor reste till Stockholm och så gjorde hon. Sommaren 1941 kom hon som hemhjälp med familjen Egler till Österudd. De första familjerna i Guldboda området hade tjänstefolk. De umgicks med varandra och dansbanan på Kråkbacken var lockande. Där träffades Inger och Holger.

Mamma Inger kom att bli navet i vår familj. Hon var alltid lugn och vänlig och hade en genuin förmåga att sköta hemmets sysslor och att skapa trevnad.

De byggde en liten stuga i sjöbodbacken, gifte sig och fick Bertil.

Så byggdes det gula huset.

Farfar och farmor gick bort och Sigge flyttade till Stockholm. Stugan i sjöbodbacken, torpet och övre våningen i gula huset kom att hyras ut åt sommargäster, som kom är efter år.

Det blev en trevlig gemenskap på gården.

Pappa Holger gick mer och mer in för fisket. Han var en energisk och kunnig yrkesman.

Med sin öppna skötbåt bedrev han strömmingsfiske med skötar och laxfiske med revar. När Bertil var ledig från skolan följde han pappa ut på fiskefärderna och i arbetet hemma vid bryggan. Det var havet och fisket som gällde.

Pappa var lugn och tålmodig och en sann optimist. Han hade en tro på morgondagen, gick det motigt ena dagen så blev det bättre nästa dag.

När Bertil slutade skolan 1958, började han fiska med pappa. De kom att bli ett strävsamt team. De köpte ”lilla Ingeborg” av Hagmans på Yxlö och började fiska lax i Åöands hav på våren och åt Gotland på hösten.

I sjöbodbacken ligger en fiskrökugn och tre sjöbodar och vid bryggan vilar laxkuttern och trålaren ”Viking”, som Bertil köpte av en fiskare i Halmstad 1967. De fiskade lax med den mellan 1967-1995. Hemmavid hade de ålfiske.

De landade fisken i Grisslehamn och i Nynäshamn via Stockholms läns fiskförsäljnings förening. En del såldes till en privat fiskuppköpare och givetvis till en trogen kundkrets vid bryggan i Nynäshamn och här hemma.

Så var det mycket arbete med att ha båtarna i ordning och att laga och framställa nya redskap.

Ja, det var en härligt ruschig tid!

Men vid ruskväder var det ju extra slitsamt därute på havet och en viss oro här hemma.

Det är sorgligt med fisket i dag. Fiskebeståndet har minskat katastrofalt! Många restriktioner har kommit undan för undan. Så alla föroreningar, sälar och skarvar.

Den äldre fiskekåren dör ut och inga nya tar vid, för det lönar sig inte.

Bertil ”småfiskar” hemmavid och sitter gärna vid sin rökugn. Här har han rökt strömming, flundror, lax och ål. Nu röker han en del av det han fiskar och laxhalvor och skinkor, som kunderna lämnar in.

Jag minns min barndoms skola med glädje – trevliga kamrater, inspirerande lärare och goda kunskaper. Här väcktes drömmen att få bli lärare.

Den drömmen gick i uppfyllelse.

I min ungdom arbetade jag som obehörig lärare på Landsort och Torö, gick på lärarhögskolan i Gävle och kom sen att bo och verka i Baggetorp i Vingåkers kommun i 35 år. Det blev rika år! Att avsluta sitt arbete var svårt. Saknaden efter eleverna, föräldrarna, kollegierna, skolarbetet, resultaten, ruschen och glädjen följde mig länge.

Jag har varit mycket hemma på Bergvik på mina ledigheter under ”sommarhalvåret”. Här har jag den gamla torpstugan (väl reparerad av far och bror) och har alltid tyckt om att odla och måla (utomhus och inomhus). Så har jag mina får och en viss vurm för att klyva och trava ved. Tycker om att vårda och ha ordning.

Det är en gåva att kunna odla och skörda grönsaker, potatis, bär och frukter och kunna njuta av blomsterprakten från vår till höst.

Det är rofyllt att stängsla, flytta fåren, gå med lien och putsa efter fårens bete och klippa sly efter de gamla ängarnas diken och i hagarna till torpet.

Birgit i Bergvik


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 4, 2016

Muskö brandvärn söker förstärkning

Utryckningsvägen till Muskö är lång för brandvärnet i Nynäshamn. För att få större trygghet på ön finns Muskö brandvärn.

Fröken Julie på Grytholmens scen

Teatergruppen Kullehusteatern var lördagen den 30 juli tillbaka på friluftsscenen på Grytholmen med Strindbergs Fröken Julie.

Död älgko vid Knoppen

Gösta Eriksson hittade en död älgko på en åker vid Knoppen i mitten av september.

Väderöversikt

Sommarvädret. Juli-augusti-september 2016.