Åtal har väckts mot två utländska medborgare som i december 2019 greps efter intrång på Musköbasen.

De två männen är hemmahörande i Nederländerna respektive Storbritannien. De har tagit sig över taggtrådsstängslet för att rekognosera och tillskansa sig uppgifter som rör förhållanden av hemlig natur.

Männen har tagit över 100 videofilmer respektive fotografier över basen. Minneskorten har beslagtagits. De greps den 2 december, häktades men frisläpptes den 20 december.

Åtalet gäller grov obehörig befattning av hemlig uppgift. Brottet är att betrakta som grovt då uppgifterna de kommit över har stor betydelse för Sveriges säkerhet.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 3, 2020

Den nya hamnen i Norvik

Nu är den nya hamnen Stockholm Norvik redo att ta emot fartyg från hela världen.
När man åker över Yxlöbron kan man se de väldiga hamnkranarna längst ner i Yxlösundet.

Antal mantalsskrivna i kommunens skärgård

Vi läser i Dalarö Hembygdsförenings medlemsblad att det finns 529 fastboende personer på kommunens öar som inte har någon fast förbindelse med fastlandet enligt följande:

Vasaorden renoveras på örlogsbasen

Kungaslupen ”Vasaorden” renoveras för närvarande på basen.

Efterlysning! Marinhistoriskt föremål

Detta järnföremål finns på Älvsnabben, det härstammar från ett kustsignalsystem som användes för kommunikation mellan flottans fartyg och landorganisationen.