Daniel Andersson. Foto: Catharina Fredrikson

Daniel Andersson är 20 år och har många framtidsplaner och drömmar. Han har en ungdomstjänst i Svenska kyrkan i Haninge och engagerar sig i olika volontäruppdrag i Svenska kyrkans internationella arbete.

Att kyrkan är missionerande – och en biståndsorganisation, är ett budskap som han vill vara med och sprida.

På hyllorna i Daniel Anderssons arbetsrum står choklad, kaffe, honung och flera andra produkter som säljs i Svenska kyrkan i Haninge. Varorna är Fairtrade-märkta, vilket innebär att de produceras under rättvisa för hållanden genom hela handelskedjan. Det är en del i kyrkans internationella arbete.

På Daniels bord ligger uppgiften att främja mänskliga rättigheter i utsatta och krigshärjade länder – en annan viktig del i kyrkans arbete.

– Att jobba för en rättvisare värld som inkluderar fred och jämlikhet är det som driver mig, säger Daniel som i samband med sin konfirmation började sin resa mot att göra världen bättre.

Från Muskö till Tanzania

Det var Daniels farmor som ville att han traditionsenligt skulle konfirmeras på Muskö, där både hans pappa och farfar är döpta och konfirmerade. Prästen Frida Falk ledde konfirmationen och såg till att därefter få in Daniel på ungdomsledarutbildningen. Det var då Daniel började knyta kontakter och etablera sitt engagemang i kyrkan.

– Det fanns möjligheter för mig. Jag har haft många olika volontäruppdrag och jag mår bra av att hjälpa andra, säger han och fortsätter,
– Jag gör det här för min egen skull och det i sin tur gynnar andra.

Efter ungdomsledarutbildningen fick Daniel möjlighet att åka på en resa till Tanzania och Uganda.

– Det var då jag fick upp ögonen för det internationella arbetet, säger Daniel. Syftet med resan var att visa ur ett globalt perspektiv hur Svenska kyrkan arbetar med hjälpinsatser och ACT Alliance (Action by Churches Togheter).

– För mig blev det konkret när vi besökte de skolor som Svenska kyrkan arbetar med. Det var då jag fick det bekräftat att Svenska kyrkan är en stor och viktig biståndsorganisation. Tyvärr vet inte alla det och det vill jag vara med och ändra på.

Biståndsorganisation med yngre engagemang

Svenska kyrkans internationella arbete har burits av den äldre generationen under lång tid. För att förnya och fortsätta framåt, har unga vuxnas engagemang prioriterats de senaste åren.

I Stockholms stift har det bland annat satsats på att fånga upp yngre förmågor genom Projekt A – E, ett samarbete med Täby församling. Projektet bygger på en studie resa med syfte att ta vara på och utveckla befintligt och ”nyväckt” engagemang för globala frågor hos ungdomar. I november 2017 gav sig en grupp på 13 utvalda ungdomar av mot Jordanien och Jerusalem. Daniel var en av dem.

På resan skulle ungdomarna dels möta Jesus väg genom livet, från dopplatsen i Jordanien till Via Dolorosa och gravkyrkan i Jerusalem, och dels fördjupa förståelsen och kunskapen om konflikten och problematiken i mellan östern.

– Meningen är inte att vi ska komma dit och styra och ställa. Utan vi vill jobba genom, och lära oss av, de lokala kyrkorna. Därefter kan vi hitta sätt att hjälpa till, understryker Daniel.

Daniel har hittat sin väg

I dag har Daniel en ungdomstjänst och hjälper till i det internationella arbetet i Svenska kyrkan i Haninge. Han sitter också som sammankallande för Svenska kyrkans Unga internationella utskott och driver projektet Globala Unga Vuxna. Om det blir det tid över, går han till gymmet och tränar.

Daniel är 20 år och har många planer och drömmar för framtiden.
– Jag vill plugga till Human Resources-konsult i Lund och samtidigt passa på att ta en dubbelkandidat i Mänskliga rättigheter. Jag ser mig själv jobba med stora företag inriktat på ledarskap och organisation som inkluderar ett människorättsligt tänk.

Vill du veta mer – vad kan du göra?

– Det viktiga är inte att donera pengar, du stöttar redan genom att vara medlem i Svenska kyrkan, menar Daniel.
– Den som även kan bidra med sin tid, som volontär, stärker ytterligare de gemensamma krafterna i det internationella arbetet för global rättvisa.

Tidigare publicerad i Svenska kyrkan i Haninges tidning Andrum.
Text: Sanna Åbom
Foto: Catharina Fredrikson


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 2, 2018

Musköbladet 2018 Nr 2

Det händer på Muskö sommaren 2018

Kalender över allt som händer på Muskö sommaren 2018.

Hundfest i fyra dagar på Drömgårdens marker

Den första veckan i augusti, närmare bestämt 2-5/8, kommer Muskö få besök av flera hundra hundar av rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriever, i folkmun kallad ”tollare”.

I naturen… från min horisont.

I naturen… från min horisont. Vintern 2018

Ett gammalt fotografi – Älvsnabben

Bilden finns i Westerins ”Västerhaninge och Muskö socknar” utgiven 1897. Det innebär att det är ett av de äldsta foton som finns med Muskömotiv.

Drömgården utför markarbeten

Under hösten och vintern har restaureringen av Ytteräng färdigställts.

Nya kyl- och frysdiskar

Sandells Livs AB har fått stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, vad gäller utbyte av kyl- och frysdiskar.