De yngsta eleverna i Muskö skola, från förskoleklass till årskurs tre, har återigen blivit inbjudna av Muskö hembygdsförening till Grytholmstorpet.

Under ledning av Bengt, Margareta, Solveig och Peppe fick eleverna en inblick i hur livet på ett torp såg ut förr i tiden – alltså långt innan datorer och mobiltelefoner fanns. Eleverna bjöds att prova på gamla tekniker som att kärna smör och baka bröd.

Först var det dags att sätta igång att kärna smöret. De turades om att stöta i smörkärnan som till ungefär en tredjedel hade blivit påfylld med grädde och ur grädden framställer man smör.

De stötte, stötte och stötte tills de blev alldeles trötte!!

Det var ganska så knepigt att få till den rätta knycken men efter långt och envist arbete så blev resultatet i vart fall ett mycket fint smör. Vi fick också lära oss att det som blir kvar när man kärnat smöret kallas för kärnmjölk och att det har en syrlig smak.

När smöret var klart så var det bakning som gällde. I Grytholmstorpet finns en stor öppen ugn som Bengt hade värmt upp rejält innan bakningen kunde påbörjas, han eldade flera timmar innan det var dags för eleverna att få sitt bröd inlagt. Under bakningen så måste ny ved matas in hela tiden för att inte elden skulle dö ut. Eleverna fick var sin degklump. De knådade degen, kavlade först med slät kavel, därefter med kruskavel och sen var det dags för Bengt att ta brödspaden och lägga in bröden i vedugnen.

När alla hade kärnat smör och bakat bröd var det dags att sätta sig till bords utomhus och äta lunch i den vackra omgivningen. Ni kan ju gissa om brödet gick åt som smör i solsken, eller hur det nu var …

Det var mycket att upptäcka, mycket lek, mycket skratt och en mycket trivsam dag som helhet i alla de fina miljöerna runt Grytholmen!
Eleverna fick ett fint, lärorikt och trevligt tillfälle att känna av hur människorna som levde i gångna tider hade det i sin vardag. Och på detta fina vis så förs kulturarvet vidare till kommande generationer på Muskö.

Stort tack till Muskö hembygdsförening som gjorde detta möjligt!

Christin Svensson, text & foto

 


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2017

Våreldning på Nässelviken spårade ut

Räddningstjänsten fick rycka ut till Nässelviken söndagseftermiddagen den 23 april. En våreldning av gräs hade utvecklats till markbrand.

Livet på ett Muskötorp 1920-1930-talet – Del 22

En dag i slutet av november skall grisen slaktas och tidigt på morgonen är folk uppe och sysselsatta med att ställa i ordning till slakt.

Nu vet vi vem som äger Hembygdsgården…

Deltog i Föreningen Muskö Hembygdsgårds (Fmhg) årsstämma den 23/5 2017.

Älvsnabbsmonumentet renoverat.

Monumentet har under 2016 renoverats av Fortifikationsverket i samråd med Sjöhistoriska museet.