Bilden finns i Westerins ”Västerhaninge och Muskö socknar” utgiven 1897. Det innebär att det är ett av de äldsta foton som finns med Muskömotiv.

Krogen/Torpet med fattigbössan som finns uppe till höger fick inte plats på bilden. Boningshuset längst bort bebos vid den här tiden av telegrafkorpralen Carl Otto Sundberg. Byggnaden till höger är ladugården. Det lilla huset framför boningshuset är förmodligen bränneriet. Sjöboden nere vid sjövistet är numera flyttad till Grytholmen.

Den optiska telegrafen som fanns uppe på berget bakom krogen var i bruk från 1838. Stationen lades ned den 1 november 1876 när Landsort hade fått elström. Den siste som skötte telegrafen hette alltså Carl Otto Sundberg. Efter nedläggningen arrenderade han hela Älvsnabben av Arbottna. Under hans arrendetid uppodlades ängsmarken på norra delen av ön, det vi i dag kallar Älvsnabbsäng.

Sundberg var i slutet av 1800-talet kommunalnämndsordförande på Muskö.

Sundbergs boningshus flyttades senare till Arbottna och blev rättarbostad.

Vid sekelskiftet fick Älvsnabben en ny arrendator Albert Åkerström med sin hustru Maria och barnen. Albert var född på Ornö 1868 där fadern var telegrafist vid den optiska telegrafen. Farfadern var också telegrafist vid Marsätra station. Meningen var att också Albert skulle bli telegrafist men avvecklingen av verksamheten kom innan dessa planer hann realiseras. Makarna Åkerström kom till Älvsnabben från Bergvik med sönerna Ragnar, Einar och Harald. På Älvsnabben föddes en son till, Fritjof. Maria dog 1930 och Albert 1960 92 år gammal. Familjen flyttade från ön 1950 och var de sista som brukade Älvsnabben.

J.K.

[google_maps id=”2676″]


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 2, 2018

Musköbladet 2018 Nr 2

Det händer på Muskö sommaren 2018

Kalender över allt som händer på Muskö sommaren 2018.

Hundfest i fyra dagar på Drömgårdens marker

Den första veckan i augusti, närmare bestämt 2-5/8, kommer Muskö få besök av flera hundra hundar av rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriever, i folkmun kallad ”tollare”.

Med blicken riktad mot en rättvisare värld

Daniel Andersson är 20 år och har många framtidsplaner och drömmar. Han har en ungdomstjänst i Svenska kyrkan i Haninge och engagerar sig i olika volontäruppdrag i Svenska kyrkans internationella arbete.

I naturen… från min horisont.

I naturen… från min horisont. Vintern 2018

Drömgården utför markarbeten

Under hösten och vintern har restaureringen av Ytteräng färdigställts.

Nya kyl- och frysdiskar

Sandells Livs AB har fått stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, vad gäller utbyte av kyl- och frysdiskar.