Under januari månad har styrelsemedlemmar med anhöriga, grannar med flera besökt 5 st olika hembygdsgårdar/bygdegårdar.

En helt ny styrelse skall försöka undersöka möjligheten om tillbyggnad av den gamla hembygdsgården med samlingslokal och kök. Vilka behov anser Musköborna att de har?

Vi började med en ”hearing” lördagen den 12 nov, bjöd in alla via information i öns samtliga brevlådor och på sociala medier. C:a 50 – 60 personer kom (varierade lite eftersom man kom och gick under dagen).
Ledare för dagen var Åsa Stenberg från företaget Hippodrom. Hon har tidigare arbetat med liknande uppdrag på öar i Stockholms skärgård. Noteras bör att Länsstyrelsen i Stockholm betalade allt för dagen. (Åsas ersättning, hyra och förtäring.)

Resultatet, massor med önskemål om användningsområde (259 st). Vi tar bara med rubrikerna här i tidningen.

FESTLOKAL-MAT O KÖK – IT – MUSIK/SCEN – IDROTT – UTOMHUS – BIBLIOTEK -HANTVERK – ÄLDREBOENDE – BAD – DANS- SJUKVÅRD -TAKTIK

Resan fortsätter

Under januari månad har styrelsemedlemmar med anhöriga, grannar med flera besökt 5 st olika hembygdsgårdar/bygdegårdar. (inbjudan genom Facebook och Muskö.nu)
Vi började i Odensala bygdegård, (Sigtuna kommun) nybyggd invigd 2015. (årets bygdegård 2017) 770 kvm, lgh med tre rum och kök för vaktmästare. Byggkostnad 22 miljoner som bekostades av Sigtuna kommun. Föreningen arrangerar en rad aktiviteter pubaftnar, julgransplundring, höstmarknader, konstutställningar mm.
Skolan hyr lokalen 4 dagar i veckan, övrig uthyrning sköts ideellt av styrelsen.

Vidare till Nämdö nästa dag. 30 år gammal bygdegård. Byggandet finansierades av att en privatperson skänkte en fastighet på en närbelägen ö, som föreningen sålde. Inbringade 600 000:-,
Pengarna räckte inte riktigt fram, Värmdö kommun sköt till resterande. Köket är nyrenoverat sedan en vattenskada. Ingen kommunal verksamhet i lokalerna. Huset tillbyggt i tre etapper med frivilliga insatser. En bostad kombinerat med vaktmästaruppdrag finns. Samlingsrum för 80 personer.
Verksamhet i lokalerna är bland annat pubkvällar, filmvisning, föredragsträffar, teaterkurs för barn, bibliotek. På tomten finns en dansbana. Allt arbete sker ideellt och anslutningen är nästan hundraprocentig. En mindre möteslokal finns som från början var ”postlokal”.

Tynningö bygdegård, från en Västkuststuga som byggts ut. Tillbyggnaden finansierades av att den ekonomiska föreningen som drev färjan mellan Tynningö och Värmdölandet upphörde. Trafikverket tog över.
I föreningen fanns pengar, man beslutade att skänka dessa till föreningslivet, Bygdegården fick 1 miljon, det + egna medel gjorde att man kunde bygga ut en lokal på c:a 80 kvm som används flitigt av olika föreningsaktiviteter.

Ornö bygdegård byggdes 1938 efter att fam Stenbock skänkt mark. C.a 400 kvm. Tillbyggt i flera omgångar, sist var ett mindre kök, planeras ytterligare en ombyggnad för barn o ungdomsverksamhet (finansieras av Boverket). Finns ett restaurangkök som har byggts av den tidigare restaurangarrendatorn. Restaurangdelen med kök arrenderas ut under sommaren och vissa dagar under vinterhalvåret. Kommunen hyr ytor för bl a för gymnastik. Många möten i lokalerna.
All verksamhet i styrelsen ideell.

Sist men inte minst Sorunda Bygdegård, började byggas 1936. För oss i besöksgruppen som kom ihåg den ”gamla Hembygdsgården på Muskö” den som brann ner, var det lite nostalgi, mycket som påminner om den.
Bl scenen är lika som den i ”vår gamla” bygdegård.
Här finns också en vaktmästarbostad på övervåningen. Vaktmästaren sköter bokningar, städning med mera. Föreningen är en ekonomisk förening.
Kommunen har ingen verksamhet i lokalerna. Man har mycket uthyrningar, möten, kurser, bröllop m m.
Finns en mindre möteslokal. I samband med uthyrning får man tillgång till köket, möjligheter att laga mat. Men man hade den uppfattning att de flesta använde sig av ”catering” .

Finns mycket mer att säga om våra besök som verkligen har varit inspirerande. Många glada tillrop och ”hör av er” om ni behöver hjälp.

Nu fortsätter arbetet, börjar med vatten/avlopp/uppvärmningsfrågorna som är det grundläggande innan vi kan gå vidare.

Passar på att påminna er alla:

Årsmöte/stämma i Föreningen Muskö Hembygdsgård för medlemmar är planerad till den 19 maj kl 16.00
Motioner skall vara inlämnade den 1 feb.
Har ni frågor ang vårt pågående arbete, maila gärna vår sekreterare:
veronika.ersson@gmail.com, så ser hon till att rätt person i styrelsen får frågan.

Föreningen Muskö Hembygdsgård, text & foto


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 1, 2019

Resan har börjat i Föreningen Muskö Hembygdsgård.

En helt ny styrelse skall försöka undersöka möjligheten om tillbyggnad av den gamla hembygdsgården med samlingslokal och kök. Vilka behov anser Musköborna att de har?

I naturen…

…från min horisont. Höst/förvinter 2018.

Marinstabens flytt till Muskö ger 200 nya jobb till basen

Försvarets omorganisation innebär att Marinstaben flyttar till Musköbasen. Under 2018 har delar av staben redan kommit på plats, den genomförs i sin helhet under första halvåret 2019.

Försvaret vill att områden vid Muskö blir riksintressen

Försvarsmakten vill veta om det finns möjlighet att göra områdena Ådfjärden och Ballriken i anslutning till Muskö till riksintressen för försvaret. Syftet är att öka skyddet för områdena.