Efter nästan två år har i princip ingenting hänt i utredningen om drunkningsolyckan på Mälbyfjärden.

Rännan bröts av HMS Trossö och det var den ansvariga chefen på Fjärde sjöstridsflottiljen på Berga som gav klartecken. Vad man missade att göra, var att varna allmänheten för isrännan genom att ta kontakt med Sveriges Radio P4 Stockholm, som ska föra ut den typen av varningar.

Just den här morgonen togs ett beslut på HMS Trossö att gå inomskärs till Muskö, i stället för öppet vatten utomskärs. En skridskoåkare körde senare ner i isrännan och omkom.

Rännan som bröts såg inte ut som brutna rännor brukar göra med uppstickande isflak. De brutna isflaken hade lagt sig på plats igen, som i ett pussel. Det som skiljer att falla i en sådan ränna, är att isflaken hindrar den nödställde att få upp benen för att kunna häva sig upp på bärande is. Det var förmodligen detta som hände. När den drunknade hittades på morgonen den 26 januari, höll han hårt i isdubbarna och bristningar i rygg och armar visade på en lång och utdragen kamp.

Efter händelsen inleddes en förundersökning om brott mot ordningslagen, den del som anger skyldigheten att varna allmänheten inför brytning av isränna, samt vållande till annans död.

Nu har åklagaren lagt ner utredningen bara dagar innan ärendet skulle preskriberas, han kunde inte finna att Försvaret har skyldighet att informera. Enligt åklagaren är det bara en rekommendation från Sjöfartsverket att brytning av isränna ska utannonseras i god tid.

Anmärkningsvärt i detta ärende är också att det legat på hyllan hos sjöpolisen i nästan två år. När det återstår tio dagar till preskription är man beredd att ta tag i utredningen. Den polis som ursprungligen höll i utredningen har gått i pension och sedan verkar ärendet ha hamnat mellan stolarna.

Nu gick det två år innan något besked till de anhöriga kom. Den 12 februari lämnade familjen in en begäran om överprövning till åklagaren.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 2, 2018

Musköbladet 2018 Nr 2

Det händer på Muskö sommaren 2018

Kalender över allt som händer på Muskö sommaren 2018.

Hundfest i fyra dagar på Drömgårdens marker

Den första veckan i augusti, närmare bestämt 2-5/8, kommer Muskö få besök av flera hundra hundar av rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriever, i folkmun kallad ”tollare”.

Med blicken riktad mot en rättvisare värld

Daniel Andersson är 20 år och har många framtidsplaner och drömmar. Han har en ungdomstjänst i Svenska kyrkan i Haninge och engagerar sig i olika volontäruppdrag i Svenska kyrkans internationella arbete.

I naturen… från min horisont.

I naturen… från min horisont. Vintern 2018

Ett gammalt fotografi – Älvsnabben

Bilden finns i Westerins ”Västerhaninge och Muskö socknar” utgiven 1897. Det innebär att det är ett av de äldsta foton som finns med Muskömotiv.

Drömgården utför markarbeten

Under hösten och vintern har restaureringen av Ytteräng färdigställts.