Gökottepromenad - Foto: Johan Berggren

Starten gick klockan sju på Björkdals ladugårdsplan, i vackert soligt väder som höll i sig under vandringen.

Ulla-Britt Öhman ledde vandrandet och berättandet, med bistånd av främst Bertil Oskarsson.

Vi passerade nedför obeliskbacken. Väl nere berättades om gårdarna Söderäng, Valinge och gamla Valinge, samt om Valingträsks roll som reservvattentäkt för Musköbasen.

Efter en avstickare till Valingekvarn, där den en gång sprängda kanalen till kvarnen beskådades, samt pekades på den badstrand som tidigare användes av pensionatsgästerna när Ludvigsberg var pensionat. Så bar det av backe upp och backe ner.

En kort paus vid Alviksbryggan (ibland kallad Valinge brygga) där en granne, Jan Langels, berättade om hur hans far kom att köpa en tomt och bygga ett sommarhus.

Och så fortsatte det uppåt och neråt tills vi hamnade vid Ingvaldsnäs brygga, där vi hade en välbehövlig kafferast.

Vidare rörde vi oss via Norrängen mot Broga. Till sist nådde vi Lugnet där Kalle Erngren berättade en hel del om platsen förr och nu och svarade på många frågor.

Där blev sällskapet bjudna på fika på bryggan av Kalle och Ingun, vilket uppskattades mycket, liksom den tillhörande pratstunden.

Några spänstiga föredrog att lämna Lugnet gående backe upp och backe ned, men många var tacksamma för Mikael Öhmans erbjudande att åka flakvagn efter traktor vägen tillbaka mot Björkdal. 40 människor och 4 hundar deltog i vandringen.

Text Margareta Bergman,

Foto: Johan Berggren

Foto: Veronika Ersson


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2019

Musköinkräktarna förhörs på nytt

De brittiska och belgiska medborgare som tog sig in på Musköbasen i december skall kallas till nya, längre förhör.

Nu har Haninge 90 000 invånare

Kommunen är bland de snabbast växande i Stockholm och den sjätte största i länet.

Bilar krockade på Muskövägen

På onsdagseftermiddagen den 15 maj larmade SOS Alarm om att en trafikolycka inträffat på Herrö mellan Åduddevägen och Yxlö kanal.

Thriller om ubåtsjakten på Horsfjärden

Under två veckor i oktober 1982 pågick en intensiv ubåtsjakt på Horsfjärden. Den stora militära insatsen är temat för handlingen i romanen ”Operation Notvarp”, som författaren Mikael Nyman nyligen har gett ut via sitt eget förlag.