Gökottepromenad - Foto: Johan Berggren

Starten gick klockan sju på Björkdals ladugårdsplan, i vackert soligt väder som höll i sig under vandringen.

Ulla-Britt Öhman ledde vandrandet och berättandet, med bistånd av främst Bertil Oskarsson.

Vi passerade nedför obeliskbacken. Väl nere berättades om gårdarna Söderäng, Valinge och gamla Valinge, samt om Valingträsks roll som reservvattentäkt för Musköbasen.

Efter en avstickare till Valingekvarn, där den en gång sprängda kanalen till kvarnen beskådades, samt pekades på den badstrand som tidigare användes av pensionatsgästerna när Ludvigsberg var pensionat. Så bar det av backe upp och backe ner.

En kort paus vid Alviksbryggan (ibland kallad Valinge brygga) där en granne, Jan Langels, berättade om hur hans far kom att köpa en tomt och bygga ett sommarhus.

Och så fortsatte det uppåt och neråt tills vi hamnade vid Ingvaldsnäs brygga, där vi hade en välbehövlig kafferast.

Vidare rörde vi oss via Norrängen mot Broga. Till sist nådde vi Lugnet där Kalle Erngren berättade en hel del om platsen förr och nu och svarade på många frågor.

Där blev sällskapet bjudna på fika på bryggan av Kalle och Ingun, vilket uppskattades mycket, liksom den tillhörande pratstunden.

Några spänstiga föredrog att lämna Lugnet gående backe upp och backe ned, men många var tacksamma för Mikael Öhmans erbjudande att åka flakvagn efter traktor vägen tillbaka mot Björkdal. 40 människor och 4 hundar deltog i vandringen.

Text Margareta Bergman,

Foto: Johan Berggren

Foto: Veronika Ersson


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2019

Bandet ro.t spelar på Muskö hembygdsdag 4 augusti

Bandet ro.t framför svenska dikter till ny, egenkomponerad musik. Genom en blandning av traditionell, svensk folkmusik och visor hörs det mesta från svensk lyrikkanon, från 1700-talets Erik Johan Stagnelius och Anna Maria Lenngren till 1900-talets Dan Andersson och Pär Lagerkvist.

Muskö i ny bok om spektakulär konstkupp i Stockholm

Anders Zorns Midsommardans blir stulen från nyrenoverade Nationalmuseum i en snillrik kupp. I Philip Birks efterlängtade thriller Frostnatt tvingas den beryktade konsttjuven Tom Grip återvända till hemstaden Stockholm.

Nya regler underlättar vildsvinsjakt

Regeringen har gett tillstånd till effektivare jaktmetoder vid jakten på vildsvin. De snabbt växande stammarna orsakar miljardkostnader och problem för markägare. På Muskö har vi numera ett stort antal vildsvin och stammen ökar hela tiden.

Rysshärjningarna på utställning

Den 18 maj invigdes projektet ”Trehundraårsminnet av rysshärjningarna 1719-20192” på museet Hamn i Fisksätra, Nacka. Svenska Lifcompagniet fanns på plats och sköt en invigningssalut, iklädda karolinska uniformer.