Det kom 67 personer till denna trevliga släktträff. Foto: Bengt Grönkvist

Den 18 Juni träffades ättlingar till Carl Magnus Hagman, född 1863 vid Götängen på Muskö och Eva Hagman född Lundholm 1868 i torpet Willan vid Gullboda på Muskö.

Carl och Eva gifte sig 1889. De bosatte sig först på Arbottna. Från 1891 var dom fiskare och torpare vid Tuppudden.

De fick 12 barn från 1889 till 1909. Alla barnen har gått bort, men barnbarn och deras ättlingar träffas vartannat år, förra gången på Ornö och i år på Muskö hembygdsgård. Denna gång hade Gunnar och Lena Sundberg ansvaret och Jan Lindström skötte inbjudningarna och internetkontakterna. Servering, framtagande av bord och städning utfördes av Kerstin Vikner, Meeri och Lars Vasberg samt Magnus Sundberg. Menyn bestod av rökt och gravad lax, inlagd sill, kryddströmming och rostbiff.

Jan Lindström visade bilder av Hagmanssläktingar, Kerstin Vikner talade om Enok Nordströms bok och Muskö historia, Håkan Elmqvist visade släktforskningen man kan hitta på Hagmansklanen.se.

Det kom 67 personer till denna trevliga släktträff.

Släktnamnet Hagman är kopplat till båtsmanstorpet Knoppen, som också ibland hette Hagmanstorpet.

Båtsmannen som bodde där, hette alltid Hagman. När det kom en ny båtsman, fick han namnet Hagman. Han behövde inte vara släkt med företrädaren.

Vår anfader som först fick namnet Hagman var Olof Nilsson Alm, född i Lerbäck i Närke 1741 och antogs som båtsman vid Skarpa båtsmanstorp 1771 och fick namnet Hagman.

Gunnar Sundberg


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2016

Musköloppet

Knappt 300 löpare sprang de olika loppen i värmen.

Gökottevandringen

Gökottevandringen på Kristi himmelsfärdsdag lockade 53 personer.

Arbottnas detaljplan

Kommunstyrelsen beslutade den 24 augusti att ge stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att arbeta fram en detaljplan för etapp 1 på Arbottna gård.

Sälskador ger fiskare ersättning

Sälar orsakar ibland stora skador på yrkesfiskarnas redskap, och ett antal licensierade fiskare i våra trakter har fått ersättning från länsstyrelsen efter att ha anmält skador på nät och redskap.