Foto: Bengt Grönkvist

På bilden från vänster syns Inger Andersson, Lena Öman, Gunnar Sundberg, Lena Sundberg, Alice Hagman och Olle Hagman. Anita Adolfson brukar vara med men hade förhinder vid detta tillfälle.

Den 23 januari träffades ättlingar till Carl Magnus och Eva Hagman hos Gunnar Sundberg, vilket brukar inträffa varannan månad.

Vi äter smörgås och dricker kaffe. Sedan vidtar genomgång av det, som Gunnar hittat i olika kyrkböcker, om Hagmans samt kopplingar till övrig Muskösläkt.

Denna gång hade Gunnar hittat uppgifter om Sonja Törner. Hennes farmor var Anna Charlotta Sjöberg född 1849 Örnstorp, morfar Gustav Reinold Johansson född 1858 Åsvik, mormor Eva Sofia Pärsdotter född 1848 Märsgarn, Sonjas mamma Anna Sofia Johansson född 1881 Gullboda och Sonjas far Karl Ludvig Söderqvist född 1870 Ersholmen. Sonja har således en stark koppling till Muskö och även till släkten Hagman.

Sonjas morfar och mormor är huvudpersoner i romanen Storm över Tjurö skriven av Gustav Hellström. Romanen handlar om Utö och Ängsholmen, i romanen kallad Tjurö och Tjurö kalv. Handlingen utspelas på 1920 och 1930 talet. Boken kom ut 1935 och filmades 1954 med Sigge Furst i huvudrollen. Vid kontroll i kyrkböcker visar det sig, att det mesta, som påstås, inte stämmer med verkligheten. Det är lätt att förstå, att Utö borna blev upprörda.

Den förste Hagman som kom till Muskö 1771, var Olof Nilsson Alm. Han antogs till båtsman vid Skarpa båtmanstorp, som sedan heter Knoppen och där skulle båtsmannen heta Hagman. Albertina Charlotta Bjurholm, som är mor till Carl Magnus Hagman har sina anor från Sund och Bjurshagen.

Dess anor finns antecknade i kyrkböckerna på Muskö, som finns från 1726. Carl Magnus och Eva Hagman fick 12 barn, 36 barnbarn, 66 barnbarns barn. Det är en stor släkt som har funnits på Muskö länge. Idag bor 2 barnbarn och 5 barnbarns barn på Muskö. Inger Andersson och Olle Hagman är barnbarn, Lena Öhman, Gunnar Sundberg och Anita Adolfsson är barnbarns barn till Carl Magnus och Eva Hagman

Gunnar Sundberg


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 2, 2020

Nya pumpar på sjömacken – med kortläsare

Sjömackens bränslepumpar har bytts ut och en kortläsare installerats. Den nya automatstationen innebär att öppettiderna blir generösare.

Efterlysning

Vi som arbetar med Musköbladet behöver hjälp med små artiklar om vardagslivet här på ön.

724

När det nya året ringdes in 2020 fanns det 724 fastboende personer här på Muskö.

Stulna båtmotorer hittade

Den 22 februari grep Sjöpolisen tre personer i Håga industriområde i Västerhaninge. I anslutning till gripandet upptäcktes två containrar med båtmotordelar.