Nynäsbanans buss med föraren Berndt Sjöberg.

Med åren brukar de flesta gåtorna lösas och nu kan det äntligen berättas historien om när Muskö lyckades få sin första trafikolycka och detta trots att det bara fanns en buss och en bil på ön.

Bakgrunden var i korthet att Nynäsbanan hade en buss stationerad på ön förd av Berndt Sjöberg. Den trafikerade sträckan Mickrum – Arbottna samt i viss mån även sträckan Mickrum – Herrstugan.

Den gjorde en synnerligen god insats eftersom det på grund av kriget inte fanns några andra transportmedel än hästar.

Omedelbart efter kriget fick Muskö Diversehandel tillstånd för lastbil. Sedan dröjde det inte länge förrän krocken var ett faktum. Från Mickrum kom bussen och i backen ned mot bryggan kom Lönnberg. Bussen var den större och starkare, varför hans bil, vars förarhytt flyttades cirka 10 centimeter framåt fick skrotas. Inga personskador uppstod dess bättre.

Sen började gliringarna och tråkningarna, tänk att behöva krocka med hela bilparken på ön på en gång! Men det är klart att denna våldsamma trafikintensitet måste sluta med en katastrof.

Vem av de inblandade förarna sov djupast vid tillfället och så vidare. Gösta Lönnberg fick under många år höra tråkningar av liknande slag. Men nu kan det berättas.

Vägen ned mot Mickrums brygga var inte alls i det skick den är idag. Den var betydligt smalare. Som vanligt på landet förr bestod den i huvudsak av två djupa hjulspår efter hästskjutsarna. Det var nu mitt i vintern och isen hade glaserat hjulspåren till den milda grad att det inte var möjligt att ta sig ur dessa på de flesta ställen. Eftersom både Sjöberg och Lönnberg hade insett detta hade de gjort en överenskommelse att ingen av dem skulle lämna Mickrums brygga, där båda skulle passa båten, förrän den andre kommit ned.

Den här dagen hade Berndt tagit ledigt och en vikarie körde bussen. Men, Berndt hade glömt att tala om den överenskommelsen i trafikreglerande syfte som ingåtts och därför hade han naturligtvis svårt att förstå Lönnbergs första replik efter smällen: ”VA KOMMER DU NU”.

(Berättat av Gösta Lönnberg 1982 för J.K)


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 3, 2021

Älvsnabbshamnen av Bo Stjernström – Del 9

Danad av naturen själv är Älvsnabben en ypperlig hamn, rymlig, skyddad för alla väder, helt och hållet sluten mellan två inlopp, Läsund och hamngattet förbi Hundudden. Djupet växlar mellan 9 och 45 meter. Hamnen har under flera århund-raden spelat...

Kampen mot skarvarna

Länsstyrelsen sade nej till ansökan om oljering inom en 15 kilometers radie från Lännåkersviken.Det enda som kan göras nu är att skjuta med jaktvapen. Fiskarförbundet beviljades oljering på två kolonier inne i Horsfjärden som utgör hälften av det...

Arbottna Horse Show för sjätte året!

Sjätte upplagan av Arbottna Horse Show är planerad till den 21-22 augusti 2021. Arbottna Horse Show är en tävling som sammanstrålar fälttävlansryttare i en unik skärgårdsmiljö. Många ryttare tar även chansen att träna på Muskö terrängbana, Muskö...

Musködagarna

Företagarna på Muskö arrangerade den 3 och 4 juli Musködagarna för att visa vad ön har att erbjuda.Butiker, fik och restauranger är förstås verksamma hela sommaren, och en del av dem hela året, men just den här helgen har de gått samman för att få...