Sångsvanar över Muskö. Foto: Uffe Eklund

Ljuset.

Årstidsväxlingar handlar om ljud och ljus, hur ljuset förändras och hur ljudkulissen plötsligt blir en annan. Just nu har vi passerat sådana förändringar. Solen kom upp lite tidigare, steg lite högre och gick ner lite senare. Redan i mitten av januari märkte blåmesarna, grönfinkarna och nötväckorna det och började vårsjunga. Och flugsnapparna i Afrika började sin resa för att pricka av den tiden i norr när det är som mest insekter att proteinberika sina ungar med. Och senare, vid vårdagjämningen har många blandat sig i kören som hörs allt tidigare på morgnarna och senare på kvällarna. Kanske har man en poäng i de kulturer där man firar nyår just vid vårdagjämningen.

Ljudkulissen.

Den märkligaste förändringen upplever jag när isen går upp. I år hände det sista veckan i mars hemma. Det är aldrig tyst när vattnet är öppet, dels själva vattnets ljud, dels alla fåglarna, änder, gäss svanar, måsar, trutar. När isen ligger är det tyst på ett annat sätt, även om isen själv kan dåna och sjunga, vilket hände i januari när det var kallt. Spänningar i isen drivna av temperaturskillnader och vattenståndsförändring.

Ugglorna hör också till ljudkulissen, men mest nattetid. Kattugglor naturligtvis. De hördes ganska mycket strax efter mitten av mars och vid samma tid hördes faktiskt berguv vid några tillfällen hoa i öster, söder och norr hört från min trappa. Flyttande sångsvanar livar också upp den nattliga musiken. I år hördes det mest i februari, när isarna var borta utanför och innanför ön men ännu låg hemma hos mig.

Att hasseln blommar låter också. Inte själva blomningen, men alla bin som hämtar pollen från hanhängena surrar. Proteinjakt till uppfödning, liksom hos flugsnapparna. I år hördes detta fantastiska sur från hasslarna några dagar i mitten av mars. Just idag när detta skrivs surrade bina i alarna som också släpper pollen, och bina är där. Snart blommar träd och buskar. Då blir det både protein och nektar. Och så blir det sommar.

Vid Hammar 3e april
på kvällen. Bengt B


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 2, 2016

Blanche Karlsson

Den 27 mars fyllde Blanche Maria Viktoria Karlsson på Norrtorp 100 år.

Muskö Hästsportförening arrangerar Arbottna Horse Show

Det är nyetablerade Muskö Hästsportförening som står som arrangör till tävlingen som ska återuppliva en terrängbana som inte varit i bruk sedan 1999, då det senast arrangerades fälttävlanstävlingar på Arbottna.

De vilda blommornas dag. Vandring på södra Muskö.

Över hela Norden arrangeras blomstervandringar sedan några år tillbaka. Tusentals växtintresserade brukar delta. I Sverige är Svenska Botaniska Föreningen huvudansvarig. I år hänger vi med här på Muskö.

Skridskoåkare drunknade utanför Lugnet

En skridskoåkare i 70-årsåldern hittades drunknad i en isränna mellan Lugnet och Jungfruhuvud tisdagen den 26 januari.