Foto: Uffe Eklund

Oktober- november-december 2016.

Höst och förvinter.

Av svampar blev det inte så mycket mer den här hösten. De sena svamparna kom aldrig i några önskade mängder och de gula kantarellerna ledsnade också snart, troligen i brist på vatten under den torra sommaren. Sena äppelsorter gav en del skörd och valnötterna gillade uppenbarligen den varma sommaren och höstens inledning. Kvalitén var god och det uppskattade också ekorrarna, vars intensiva knaprande och släppande av skalhalvor ackompanjerade våra dagliga besök under trädet.

Hasselnötterna däremot hade ett dåligt år, dels var de få, dels hade de som fanns dålig kvalité. Det tyckte nog ekorrarna också, som ju favoriserade valnötterna. Undrar hur stora gömda lager de har?

Fyrfota.

Förutom vi uppskattade älgar och rådjur äppelskörden. I höst har ett par kraftiga tjurar besökt oss. En ägnade flera timmar att vila ut efter maten under en vildapel, en annan gång låg en och vilade en hel eftermiddag nere i strandkanten. (Inom parentes kan meddelas att i stort sett all fallfrukt försvann utan att vi behövde göra något åt saken.) En nyhet för oss är också tecken på vildsvins-besök några gånger, men det kunde man nog ana att det bara var en tidsfråga när de första hade setts på Muskö för några år sedan och när det finns gott om dem på fastlandet.

Flyttare.

Flyttande och rastande fåglar är kanske det som pockar mest på uppmärksamheten under vår och höst. Mest spektakulär var kanske kungsfiskaren som syntes den 10e oktober vid Tegeludden-Källviksudd. (Bertil Oskarsson). Själv såg jag den aldrig trots lite kikarspaning från Hammar, men jag har tidigare sett kungsfiskare ett par gånger vid Hammarviken på 60- och 70-talet.

Mera lättskådade är gässen och änderna. Våra ”egna” grågäss och kanadagäss hade nog dragit söderut till bättre betesmarken redan tidigare, men nu, i oktober kom mäktiga snöplogar om 50-100 fåglar på stadig kurs mot sydväst, troligen andra gåsarter från Norrland, Finland och Ryssland på väg även de mot betesmarkerna längs Atlantkusten. Flest är nog ändå änderna. Stora mängder vigg, storskrak, knipor och gräsänder finns i vattnen häromkring, egentligen från början av oktober så länge det finns öppet vatten. Några gör som gässen och drar förbi ofta rätt högt uppe och avslöjas av det mäktiga vingsuset som blir från flockar av hundratals fåglar.

Andra som syns och hörs är trastar och sidensvansar som alla gillar kvarvarande frukter och bär, inte bara rönnbär. På julafton klängde ett 50-tal sidensvansar i en liten buske av häckberberis hemma på tomten.

Uthållighet.

Några håller ut hela vintern här hos oss. Havsörn syns ganska ofta, liksom korp som både syns och hörs, plus naturligtvis alla mesar och finkar, som också övervintrar. Någon som höll ut ett tag var den blommande malvan som stack upp ur den smältande första snön i mitten av november.

Vid Hammar, Muskö, nyår 2017. Bengt B
Foto: Uffe Eklund

 

 


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 1, 2017

Möte med inbjudna politiker från Haninge Kommun den 16 oktober 2016.

Anledningen till att bjuda in politikerna var att Musköborna saknar lokal som är lämplig att använda för större sällskap och speciellt om man behöver tillgång till kök.

Marinens ledningsstab kan flytta till Muskö

Enligt en pågående utredning föreslås att marinens ledningscentral flyttas från Stockholm till Musköbasen.

Muskö pensionärsförening 25 år!

Muskö pensionärsförening firade sitt 25-årsjubileum lördagen den 14 januari 2017 i Muskö Hembygdsgård med att bjuda på jubileumslunch.

Haninges tre församlingar slås ihop till ett pastorat 2018

Den första kontakten mot en sammanslagning togs då Dalarö-Ornö-Utö församling bjöd Västerhaninge-Muskö och Österhaninge församlingar till samtal under 2014.