Spårsnö har det varit några gånger och det har då gått att följa var rådjuren och räven passerat. Det har också gått att se var räven har jagat sork och naturligtvis också var sorkarna haft sina gångar i och under snön. Det är troligen sorkår på gång, det märktes redan i somras, då fler och fler uppgrävda högar började synas hemomkring. Några som också är intresserade av sork är ugglorna. Det har varit riktig kattugglekonsert många kvällar/nätter i vinter från mitten av januari och alltfort. Sork är bra mat att föda upp uggleungar med. Det kanske blir ett uggleår också. Just nu, när jag skriver det här hoar en kattuggla så det hörs ända in. Den sitter troligen i något träd alldeles nära.

Ganska stora flockar sidensvansar snurrade runt och lät höra sina silverklockor i mitten av januari. Stora flockar av siskor, mest grönsiskor har funnits uppe i björkarna och nere på matplatser hela vintern. De flesta blir nog inte kvar här utan drar norrut när det våras lite mer, och det gör särskilt gråsiskorna, som gärna häckar långt norrut, ända uppe i fjällbjörkskogen. Några som också delvis är på genomresa är bofinkarna, en av våra vanligaste fåglar. Det formligen kryllade av bofinkar på min garageinfart senast idag.
Så fort isen var borta blev ljudkulissen en annan. Storskrakar, knipor och framför allt gässen svarade märkbart för fåglalåten och det verkar bli vår igen efter den tvekande vintern.

Vid Hammarviken 1e april 21.45. Bengt B

Litet snabbkalendarium:

jan10 ugglelåt
jan 15 sidensvansar
jan 20 talgoxsång
jan 24 koltrastsång,stilla
feb 2 snödroppar
feb 12 bin ute
feb 14 hassel börjar blomma
feb 15 mycket bin ute
feb 18 vintergäck
feb 19 sångsvanar
feb 27 grågäss
mar 10 ringduvor
mar 11 lärkor, vipor, starar
mar 13 bofinksång
mar 17 storskrakar ,knipor, häger
mar 18 tranor,blåsippor, tussilago
mar 21 skäggdoppingar
mar 22 mycket bofinkar
mar 27 citronfjäril, nässelfjäril, mycket blåsippor


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 2, 2017

Loppis lördag 22 juli

Jodå, det blir loppis i år igen. Som planerna ser ut just nu blir det både utom- och inomhus. 10.00 – 15.00 i och utanför hembygdsgården.

Fågelinfluensa på Kanadatorpet

Fågelinfluensan fortsätter att sprida sig i skärgården och den 28 januari hade den nått Muskö.

Högljudda fartdårar svåra att stoppa

På Muskö dånar emellanåt bilar med defekta avgassystem fram i höga hastigheter. Boende störs och oroas över den trafikfara som hastigheten innebär.

Mobiltäckning kartläggs i skärgården

Under året kommer länsstyrelsen tillsammans med Stockholms läns landsting att genomföra en kartläggning av mobiltäckningen i skärgården.