Foto: Uffe Eklund

Några rosor blommade hemma på tomten i december och blommar än när det här skrivs, ett tecken på det milda årsskiftet. Ett annat tecken är svamparna. Så sent som den 14e december plockades kantareller vid Hammar. Det räckte till ett par varma svampmackor. Och trattkantarellerna, de finns förmodligen ännu, det har ju inte varit några rejäla minusgrader. Att det blev svamphöst trodde väl ingen i somras, men när regnen väl hade kommit gick både karljohan och senare trattkantarellerna till ordentligt.

Att det var torrt märktes ordentligt. Det blev kanske en månad mellan gräsklippningarna en period efter midsommar och lerjorden torkade och sprack. Nåväl, till sist regnade det med besked.

Det blev missväxt i valnötsträdet. Vi skördade en enda nöt med utvecklad kärna till skillnad från förra årets flera tusen. Det kan vi nog inte skylla på torkan, snarare vädret under blomningen. Valnötter är vindpollinerade och har stora hängen med pollen och små gröna honblommor i grenspetsar, ungefär som hasseln. Hasselnötter blev det inga heller. Nu blommar hasseln varma vinterdagar i januari-mars, valnötsträden i maj. Det blev tydligen olämpligt väder för båda det här året.

Om nu ekorrar kan sörja, så sörjde de säkert bristen på nötter, men ekorrar , som förresten verkar vara ganska många, hittar andra födkrokar.

Det var ollonår i bokskogen hemmavid och det uppskattade en del fåglar och naturligtvis ekorrarna. En stor ekorrtrafik mellan bokarna, fågelmatplatser hos oss och grannar, den öppna komposten och de stora granarna vid Hammar har pågått och pågår ännu. När upptäcker vildsvinen de nu nedfallna ollonen? Då kanske vi får gratis jordfräsning bland bokarna.

När det började vintra till sig längre norrut och österut kom trastarna. Björktrastarna dominerade och åt rent några rönnar hemma på några dagar för att sedan dra vidare. En del koltrastar var också med i trastgängen och en del av dem blev kvar och äter på vad de hittar i lövförnan och på fågelmatningarna, men inga sidensvansar märktes, i varje fall inte hemikring i år. En och annan fasan, både tupp och höna har synts till, också på fågelmatning. Det har varit lite av dem annars i år men en stor flock har varit synlig kring Skarpavägen, så de finns i närheten.

Något som alltid syns i äppeltider är älgarna, så också i år. De har satt spår i den regnmjuka marken och ätit soprent bland fallfrukten, tyvärr också i ett par träd som vandaliserats av de äppelhungriga.

Något som också alltid märks före årsskiftet är änderna i viken, skrakar och knipor norrifrån som ligger och dykfiskar småfisk och gräsänder som snattrar i vasskanterna på jakt efter sin mer vegetariska kost. Och till sist hörs en kattuggla, som kanske har tidiga vårkänslor över det ännu öppna vattnet.

Vid Hammarviken 2/1 2018. Bengt B
Foto: Uffe Eklund

 


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 1, 2018

En ”nygammal” djurart ökar kraftigt, även på Muskö.

Vildsvinen fanns i Sverige för 8000 år sedan, stammen utrotades under senare delen av 1600-talet, en mindre stam fick leva kvar på Öland, men efter protester från lantbruket utrotades den 1770.

Smörbulten fortsätter att öka

Den svartmunnade smörbulten har ökat lavinartat. Vid SLU Aquas senaste provfiske vid Muskö fångades totalt 1 835 stycken, vilket kan jämföras med 297 förra året.

Gokart segrare

Gokart är numera en livsstil för elvaårige William Dahlin på Skarpavägen som genom sporten har fått många vänner och mycket glädje.

Utredning om containerbränder nedlagd

Natten mot söndagen den 4 juni kom larm om fem containerbränder i Nynäshamn. Samma natt kom ett larm om nedhuggna träd på Strandvägen.