Foto: Uffe Eklund

Det blev en vinter i år som inte riktigt ville komma igång, och när den väl kom så bet den sig fast och ville inte riktigt bli vår heller. Det hade följder för växt och djurlivet.

Alltnog. Man kunde plocka in rosor i januari, och då fanns det fortfarande trattkantareller i skogen.

Kattugglorna var nog först med vårkänslorna. Redan i januaris mildväder var det full ugglekonsert kring Hammarviken. Det hördes till och med in genom väggarna ibland. Det mattades av under vintern. Kanske försvarar de inte revir i mitt närområde.

Koltrastar har det funnits ovanligt många av i vinter. Kanske resultat av bra häckning här, men kanske också fåglar som kommit annorstädes ifrån och funnit matförhållandena bra här. Flera andra fåglar gör likadant och har alltså vinterkvarter här långt från häckningsområdena. Så har vi haft fjällvråkar sorkjagande i samma marker där ormvråkarna jagar sommartid. Nåja, en och annan ormvråk har också funnits kvar och inte flyttat söderut. En varfågel syntes några gånger i trakten kring Hammar och Kråkbacken. Också en som häckar norrut. Gråsiskor finns sommartid i fjällbjörkskogen men ofta här nere vintertid. Och sidensvansarna, som brukar kalasa på rönnbär, fann nog rönnarna rätt tomma i år. Jag såg inga förrän i mars och rönnbären, som var ganska många i höstas, hade ätits upp av trastarna redan långt före jul. Det gäller att komma i tid innan maten försvinner.

Det gäller också att passa mattiderna på våren. Det gäller att vara i tid och hitta ett revir med mattillgång till att föda upp ungar just då insektslivet utvecklas mest, alltså vår och sommar, men de fåglarna är fortfarande på väg mot sommarens välsignelse här uppe i norr, alltså myggen. Den räknas ju inte alltid som välsignelse ur mänskligt perspektiv, men är en av drivkrafterna i den stora flyttningen. För ett par dagar sedan, precis de sista marsdagarna, kom de första bofinkarna. Det var stora gäng med bara hanar, och nu passar det utmärkt med solrosfrö. Men sedan, när honorna kommit, då behöver dieten förstärkas med lite insekter som proteinförstärkning till häckningen.

Ett axplock vårteckendatum:

  • 7e feb. Större hackspett trummar
  • 13e feb. Ringduva
  • 15e feb. Vintergäck
  • 11e mar. Räven ropar
  • 17e mar. Snödroppar
  • 19e mar. Rödvingetrast
  • 25e mar. Grågäss, tofsvipa
  • 31e mar. Bofinkhanar

Vid Hammarviken i månadsskiftet mars/april Bengt B Foto: Uffe Eklund

 


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 2, 2018

Musköbladet 2018 Nr 2

Det händer på Muskö sommaren 2018

Kalender över allt som händer på Muskö sommaren 2018.

Hundfest i fyra dagar på Drömgårdens marker

Den första veckan i augusti, närmare bestämt 2-5/8, kommer Muskö få besök av flera hundra hundar av rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriever, i folkmun kallad ”tollare”.

Med blicken riktad mot en rättvisare värld

Daniel Andersson är 20 år och har många framtidsplaner och drömmar. Han har en ungdomstjänst i Svenska kyrkan i Haninge och engagerar sig i olika volontäruppdrag i Svenska kyrkans internationella arbete.

I naturen… från min horisont.

I naturen… från min horisont. Vintern 2018

Ett gammalt fotografi – Älvsnabben

Bilden finns i Westerins ”Västerhaninge och Muskö socknar” utgiven 1897. Det innebär att det är ett av de äldsta foton som finns med Muskömotiv.

Drömgården utför markarbeten

Under hösten och vintern har restaureringen av Ytteräng färdigställts.