Höbärgning vid Bredäng. Foto: Bengt Grönkvist

Valnötter, björkar och gökar.

Nu var det så att den här våren blev torr och varm och därmed ganska tidig. Exempelvis blommade valnötsträdet tidigt och fruktsättningen verkar god. Redan idag är nötterna stora och det kan bli en bra skörd. Det ska ju egentligen inte växa här, utan kräver normalt en tidig vår, varm sommar och lång höst som är vanligare längre söderut.

Annat skedde i mera vanlig tid. Så slog t.ex. björkarna ut omkring 1a maj, kanske mer känsliga för ljuset och sina gener än för aprilvärmen. Flugsnapparna och lövsångarna började också höras just vid den tiden, och de kunde ju inte ta del av våra väderrapporter och ta en ”sista minuten-resa” från Afrika för att njuta av vårvärmen här. En som också hördes var göken, som höll igång hela maj och en bit in i juni. I gammal tradition har man sagt satt göken tystnar, när han ser den första höhässjan, men gökarna får nog lära om. Det är dåligt med höhässjor i våra trakter numera.

Ljudkulisser mm.

I början av april ”gick isen” hemma i viken. Visst hade talgoxar, koltrastar och ugglor nattetid låtit höra sin vårlåt tidigare, men när isen är borta hörs andra ljud som änder, gäss, doppingar och måsar och också själva vattnet, som aldrig är stilla även om det är lugnt.

En annan ljudkuliss svarade stararna för. Det har tydligen gått bra för stararnas häckning i år och början på juni blev flockarna större och större och omfattade kanske några hundratal fåglar, och man började bli orolig för att de skulle bli kvar när körsbären mognade. Många tycker om körsbär, och bland professionella odlare längre söderut har ibland ordnats skyddsjakt på starar, som kan uppträda i flockar på tusental och dra omkring hela sommaren och hösten.

Just nu väsnas kajorna, även de i stora flockar och de tycker om höga träd, gärna med körsbär i. Kanske de flyttar till stan? De brukar trivas i städernas parker och livnära sig på tappade mackor, glasstrutar, korvar och hamburgare mm. Smarta fåglar.

Ytterligare en ljudkuliss är barnen på den lilla badplatsen tvärsöver viken. Badvattnet var nog lagom varmt redan i slutet av maj, men mest började det höras efter skolavslutningarna en bit in i juni.

Duvor, bokollon, ovanligt besök och sena äpplen.

I mitten av april lyfte flera tiotal ringduvor med ett vingbuller från marken under bokarna hemma. Det hände flera gånger. Några verkade inte rädda och fortsatte att äta på något, vilket vållade en del huvudbry. Det var ollonår förra året, vilket betyder god tillgång till ollon på och under ek och bok, vilket flyttande duvor hade upptäckt. De drog snart vidare. För flera år sedan hade bokarna besök av hundratals sydflyttande bergfinkar i oktober, när ollonen var mogna, men inte hunnit falla ner.

En som var på väg år andra hållet var nog den blå kärrhök som den 3e juni jagade över vassen i viken. Den häckar mest uppe på nordkalotten, och där är det fortfarande vintrigt i början av juni. Den hann nog fram tills det blev vår på dess destination.

Till sist hade vi några äpplen kvar av sorten Boiken. De skördades i oktober och vi har ätit av dem sedan i februari. Innan dess är de sura. Nu hade vi som sagt några kvar den 29e juni. De visade sig ha bra kvalite, och blev ett alldeles utmärkt äppelmos. Snacka om hållbarhet.

Vid Hammar 30e juni på kvällen. Bengt B, Foto: Bengt Grönkvist


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2018

Ett gammalt fotografi – Gullboda gård

Gullboda gård 1919 med boningshuset i mitten av bilden. Fotot är taget från Gullbodaviken.

Ortnamn på Muskö: Prästmalmen

Landsvägen mellan Bygdegården och Snörom går genom Prästmalmen.

Musikkvällarna på Grytholmen har startat – med besök från Danmark

Hembygdsföreningens kaffekvällar med musikunderhållning har startat.

Plastskräpet ökar på stränderna

Sju av tio skräpföremål på stränderna är av plast. Andelen har ökat med drygt 11 procent på två år, visar en rapport från organisationen Håll Sverige rent.