Bruket. Foto: Bengt Grönkvist

Torkan

Alla märkte vi att det var torrt, väldigt torrt, långt in på eftersommaren. Några kanske njöt av det men många bekymrades. Det handlade om bekymmer för vallskörd och beten, om oro för brandrisk och grundvatten, och om bekymret hur det skulle gå för svamparna. Men man slapp ju klippa gräs. Själv klippte jag inte mellan midsommar och mitten av augusti kring Hammar. Det jag märkte under den långa torkan var vilka växter i marken som normalt blir klippt var och varannan vecka var några växter som uppenbarligen fördrog torkan, t.ex. bockrot(tidigare backanis) och backnejlika (tidigare ängsnejlika).

Värmen

Den långa värmeperioden missgynnade en del, men några verkade må rätt bra. Vissa äppelsorter mognade lite tidigare än vanligt, men de tog också slut tidigare. Den stora vinnaren var nog valnötsträdet, som ju egentligen hör hemma i ett varmare klimat och som nu ger stor skörd som delas broderligt mellan oss och ett antal ekorrar. En annan vinnare var vinrankorna, som för första gången sedan 1980-talet kommit med helt mogna druvor just nu i slutet av september.

Fågellivet och häckningen.

Frånvaron av mygg kunde få en att tro att det var dåligt med mat för häckande insektätande småfåglar, men så var det kanske inte. Rapporter från fågelskådare vid höstflyttningen, t.ex. vid Ottenby och Falsterbo, tyder på en rätt framgångsrik häckning.
Några som försvann tidigt var koltrastarna, som efter att de fått ut ungar vid midsommartid sedan lyste med sin frånvaro. Det förklaras nog av att deras mat, maskar och larver i förnan, inte gick att komma åt i torkan. Några som också försvann tidigt var gässen som inte riktigt verkade gilla de torra åkrarna och bristen på friska gröna skott.
Som vanligt dämpades ljudkulissen av tärnornas avfärd på sin kustresa neremot Sydafrika i början av augusti. Ringduvorna börjar bli synliga, när de kalasar på bokollon i träden och på marken under. Annars är det mest kråkfåglar som låter höra sig, och då mest kajflockarna. Och nu i månadsskiftet väntas fåglar norrifrån, bland andra trastar och en del änder eftersom vintern verkar ha gjort entré norröver.

Vid Hammarviken.
Bengt Berggren
Foto: Bengt Grönkvist


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 4, 2018

Musköbladet Nr 4, 2018

Stöld i matbutik

En musköbo döms till dagsböter efter att i höstas ha klivit in i en Coop-butik i Huddinge narkotikapåverkad och stulit varor för nästan 600 kronor.

Ö till ö mellan Sandhamn och Utö

Den 3 september avgjordes VM i Swimrun mellan Sandhamn och Utö. På startlinjen stod Nynäshamnslaget Johan Carlsson och Joakim Brunzell som förra året blev världscupvinnare.

Skidresa med Muskö IF

Söndagen den 24 mars 2019 anordnar Muskö IF en skidresa till Romme Alpin, Borlänge.

Ironman från Hammarvägen

David Ulmér från Nynäshamn, tidigare Muskö, deltog när Ironman i Kalmar avgjordes den 18 augusti. Det är en tävlingsform där deltagarnas uthållighet testas maximalt.