Senhöst-förvinter 2019

Att det plockas svamp i november tillhör väl inte ovanligheterna, särskilt som det inte varit några riktigt allvarliga froster. Det var trattkantareller det gällde, inga stora mängder, men enstaka karljohan, som det varit gott om tidigare, poppade upp i oktober.

Jordärtskockssoppa hör väl kanske inte till julmaten precis, men den var god och nyskördad dan före dan.

Äpplena gav god skörd den här hösten och hade osedvanligt god kvalité, ett vågspel när inga gifter används för att stoppa insekter, svampsjukdomar mm elände. Det räckte åt älgar och rådjur också. Och så valnötterna. De gav också skaplig skörd och ekorrarna tog sin tribut. Många år tidigare hade någon, ekorre eller fågel, grävt ner en nöt som sedan grott och nu är ett litet träd som bar sin första skörd. En nöt, men alltså resultat av en självföryngring! Vilken odlingszon är vi i?

Rönnbären, oxelbären, nyponen m.fl. hade varit rikliga och väntade på hungriga flyttare. Och det blev en väntan. I oktober dök det upp några få koltrastar, men de lyckades inte reducera bären nämnvärt. Men så hände det, men inte förrän i början av december. Då dök en flock tallbitar upp, en liten rännil av en rapporterad invasion av denna nordliga fågel. Och sedan kom i raskt tempo stora flockar av björktrastar. Det ville aldrig ta slut. Flock efter flock passerade och slog sig ner i träden. Efter några dagar var bären slut och trastarna försvann. En annan invasion, fast mera obemärkt, var den av grönsiskor som i oktober besökte björktopparna på knoppjakt och i någon mån fågelmatning för att dryga ut kosten med frön.

Jag kan inte låta bli att nämna bergfinkarna, en nordlig kusin till våra bofinkar, som i miljoner rapporterades från Skåne. Det var inga eller få här i höst, men jag har upplevt dem kalasande på bokollon hemmavid för några år sedan, inga miljoner, men kanske tusental.

Flyttare från nordliga trakter, även om de finns här också som häckande, är storskrak, vigg och knipor. I år dök de upp i slutet av oktober och några håller ännu till i Hammarviken så länge ingen is besvärar dem. En mera ovanlig flyttare var smålommen som hördes i slutet av oktober. Jag har bara identifierat lätet, men det är inte otroligt att denna häckfågel från myrmarkerna passerar oss under flytten.

Fasaner visade sig vid fågelmatningen några gånger i november. De finns tydligen kvar i grannskapet. Några som finns här, men verkar leva under principen att vara utan att synas är kattugglorna. De har hoat flitigt under senhösten. Kanske är det några hannar som börjat söka revir och honor som nu övar på låten, som brukar höra vårvinternätterna till. Snart är vi där.

Vid Hammarviken, årsskiftet 2019-2020. Bengt B.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 1, 2020

Sportlovsöppet på Grytholmen

Torsdagen den 27 februari har vi sportlovsöppet på Grytholmen.

Föreningsnytt – Muskö Pensionärsförening

Sista Träffpunkten för 2019 förlades för andra året till Ludvigsberg.
Där fick vi riktigt god skinksmörgås på hembakat bröd.

Måndags-Zumba i Hembygdsgården

Muskö IF’s Zumba-gäng under ledning av Elizabeth Painio tränar och har kul i hembygdsgården på måndagar.

Julgransplundring

För första gången på många år hölls det en julgransplundring här ute på Muskö.