Foto: Hangsna licensierad under CC BY-ND 2.0.

…från min horisont.
Vinter-vårvinter 2020

Det började med ett par illröda rosblommor i januari. Flammentanz, vackert namn på en vanlig klängros i våra trädgårdar. Det slutade med nordlig vind, minusgrader och snöbyar sista dagarna i mars, men så var det denna lite ovanliga vinter.

Blommorna.
Det var inte bara rosor som piggnade till. Redan i mitten av januari tittade vintergäck och snödroppar fram, och hasseln blommade. Några varma dagar lockade de gula hasselhängena att släppa pollen. Vi får se i sommar om det blev något resultat i form av nötter. Förra året var ett bra nötår. Ekorren avvaktar och äter solrosfrö.
Blåsipporna tittade fram i början av mars, troligen tidigare i bra lägen, och fick raskt sällskap av flera vårväxter, både ”vilda”, odlade och trädgårdsrymlingar. Där var svalört, scilla, hyacinter och tussilago. Det var så att blomningen liksom ”smög sig på” i stället för att explodera i samband med snösmältning och/eller några extra varma dagar. Båda var det ju sparsamt med den här perioden.

Fåglarna.
Samma var det med fåglarna. Där brukar islossningen kännas som signalen till vårflyttningen. Och nog kom det sjöfåglar i år också. Skrak, vigg och knipor fanns redan i februari, liksom gräsänderna som hade övervintrat i viken. Knölsvanarna fanns också kvar hela tiden och utökades med ytterligare ett svanpar och ett par sångsvanar och då blev det liv i luckan. Svanar har en förmåga att inte gilla grannar, särskilt andra svanar av alla slag och även vissa gäss. Ett tidigare år hade en knölsvanhane fullt sjå med att försöka fördriva kanadagäss från Hammarviken.
Tranor passerade flera gånger under mars, de flesta förmodligen på flytt nord- och nordostvart. Några få häckar numera i våra trakter. Den årliga kattugglekonserten gick mest av stapeln i februari
då man vissa kvällar kunde höra hoanden från flera håll, ibland till och med utanför sovrummet.
De numera sparsamt förekommande? Fasanerna har synts/hörts ett par gånger i mitt närområde.

Misslyckade jakter.
En dag i slutet av mars när jag stod vid vedklyven, fladdrade det till bakom strandskogen och en havsörn, stiligt vuxet exemplar med vit stjärt, gjorde flygkonster ovanför vassen. Det blev nog en misslyckad andjakt, för örnen flög upp i en al utan något i klorna och jag återgick till veden. När jag dagen därpå tittade ut genom fönstret, såg jag en ormvråk lösgöra sig från ett träd och slå ner bland grästuvorna. Den flög snart upp utan byte och försvann från mitt synfält. Bättre lycka nästa gång.

Vid Hammarviken, 1e april. Bengt B


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 2, 2020

Älvsnabbshamnen av Bo Stjernström – Del 4

Danad av naturen själv är Älvsnabben en ypperlig hamn, rymlig, skyddad för alla väder, helt och hållet sluten mellan två inlopp, Läsund och hamngattet förbi Hundudden.

Restaurerad fågelsjö av stort värde

Den lilla sjön Maren vid Arbottna på Muskö vallades in och dränerades i slutet på 1940-talet. Med tiden slutade dränering och utpumpning att fungera och sjön förvandlades återigen till en våtmark. Till följd av övergödning och dålig skötsel växte sjön igen och förlorade viktiga naturvärden.

De vilda blommornas dag på Muskö

Skärgårdsvandring till torpmiljöer och havsstränder. Lättgånget på småvägar och stigar, totalt cirka 2,5 kilometer.

Elever på skolan får plugga hemma

När eleverna på skolan kom tillbaka efter påsklovet fick de delvis plugga hemifrån.