Knölsvan

…från min horisont.

Vinter-vårvinter 2021

”Dom ska skita inne och äta ute”. Ett yttrande som ibland tillskrivs en äldre släkting från början av 1900-talet och som speglar en viss skepsis gentemot ”Stockholmarnas” levnadsvanor. Alltnog, vi åt årets första sillunch utomhus den 23e mars och islossningen var nästan avslutad i viken. Efter en isperiod om drygt två månader innebar det att ljuden hade återvänt, ljuden från vattnet och fåglarna som snabbt tog den framsmälta vattenytan i anspråk.

Sjöfåglarna.

Storskrakar började synas igen. Nu kanske på väg norrut. Sist vi sågs var i mitten av januari, just innan isen lade. Det kanske inte var samma skrakar. De flyttar inte längre än att det finns öppet vatten. Viggar och knipor gör ungefär likadant och hade blivit synliga i viken. Både synliga och ljudliga var kniporna med sina visslande vingar, knölsvanarna med sina tunga, susande vingslag, måsarna och trutarna med sina skrin och grågässen och kanadagässen med sitt eviga kacklande för att inte glömma skäggdoppingen, en karaktärsfågel i vassarna. Knölsvanarna förde också väsen med sin vana att att hålla avstånd till varandra, särskilt när häckningshormonerna började röra sig i vårljuset. Ständiga hotfulla simningar och stridigheter med mycket vingbuller. Skarvtrafiken har återupptagits, den mellan häckningsplatserna i Horsfjärden och ut mot Mysingen.

Blomningen.

Hasslarna blommade länge, de gula hanhängena var välutvecklade och släppte pollen varma dagar. Det kulminerade i mars. Det gäller att de små illröda honblommorna sticker fram ur bladknopparna samtidigt som det finns pollen i luften. Till förtret för pollenallergiker släppte alarna mängder av pollen samtidigt, vilket gjorde att t.ex. parkerade bilar snabbt blev dammiga.
Jag röstade på tussilago , den lilla väldoftande lysande solen i vårleran när en nationalblomma skulle utses nyligen. Den vann inte. Det blev liten blåklocka, inget dåligt val det heller, men den får vi vänta på ett par månader. Tussilagon började blomma 3e mars i år.
En annan blå, blåsippan började synas omkring 22e mars och fick likhet med snödroppar, vintergäck och påskliljor vara i fred för rådjuren. Det fick däremot inte annat som vi envisas med att odla. Tala med finsmakarna om krokus, tulpaner och hyacinter. Goda vårprimörer för råbocken och hans anhang. Andra som säkert uppskattade de tidiga blommorna var kanske nässelfjärilen som syntes den 16e mars och humlan som surrade förbi den 23 mars
Årets första nässelsoppa avnjöt vi den 31e mars. Också en vårprimör som vi i vart fall inte behöver konkurrera med rådjuren om.

Några fågelobservationer, ett axplock.

Kattugglornas nattliga konserter pågick av och till, varierande med vädret under hela tremånadersperioden, den hördes mycket, syntes knappast men fanns där.
Domherrarna syntes mer, inte bara vid våran fågelmatning. De hade tydligen haft en bra häckning förra året och var en art som ökat stort i fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten” i månadsskiftet januari-februari.
I mitten av januari gästade en fjällvråk från nordligare trakter”våra” ormvråkars jaktmarker kring dikena och fälten. Koltrasten sjöng hemma redan den 24e februari.

Till sist.

Den 1e april hördes bofinkhannar sjunga i alla riktningar hemma. Dom blir naturligtvis inte kvar här alla, men ingår i den stora vårflyttningen och sprids över i stort sett hela vårt land. Mellan 7.5 och 15 miljoner par bofinkar beräknas finnas inom Sveriges gränser under häckningssäsongen och är därmed i konkurrens med lövsångaren vår vanligaste fågel. Trots datumet inget aprilskämt.

Vid Hammarviken i månadsskiftet mars-april. Bengt B.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 2, 2021
Muskobladet Nr 2 2021

Sture Hellström till minne

Sture Hellström insjuknade i covid-19 och avled den 10 januari på Södersjukhuset. Han skulle ha fyllt 96 år den första mars.Närmast sörjande är sonen Christer med familj och dottern Ingmarie. Sture var född på Björnholmen och där levde han hela...

Brand på basen

Den 11 februari ryckte intern insatspersonal ut och släckte en brand i ett EX-klassat blandningsrum på Musköbasen. Ingen person befann sig vid tillfället i rummet då branden uppstod efter ordinarie arbetstid. Bli medlem! Stöd Muskö Hembygdsförening...

732

så många var mantalsskrivna på Muskö vid årsskiftet 2021.Samtidigt var Haninge kommun på topp 5 över kommuner med störst befolkningsökning i Sverige med 1.595 personer. Bli medlem! Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem. Genom ditt...

Föreningsnytt – Muskö Pensionärsförening

Kan vi börja se en ljusning så smått nu?Det hoppas vi alla på. Efter påsk skall vi om väder och pandemi tillåter ha en tipspromenad igen som var mycket uppskattad i höstas. Utgångspunkt blir missionshuset. Meddelande om detta kommer senare....