Samlade som för 50 år sedan. Från vänster: Danne Lindberg, Ulla-Britt Öhman, Yvonne Söderberg, Puck Zetterqvist, Britt-Marie Carlsson, Ingrid Asplund, Karin Erngren & Roland Berndt.

Solen sken lika varmt och vackert över Muskö kyrka och det var både stämningsfullt och lite pirrigt som den där stora dagen för exakt 50 år sedan. Den 16 juli i år träffades sju av de åtta som konfirmerades i Muskö kyrka den 16 juli 1967. Det blev en dag fylld med roliga och även lite känslosamma minnen.

Initiativet till återträffen togs av Ulla-Britt Öhman (f.d. Olsson) och Puck Zetterqvist. En och en kom de ”gamla” konfirmanderna till Muskögården där vi hade vår konfirmationsundervisning sommaren 1967. Utöver Ulla-Britt och Puck deltog Ingrid Asplund, Britt-Marie Carlsson (f.d. Ericsson), Karin Erngren Ryner, Yvonne Söderberg och Roland Berndt. Danne Lindberg som konfirmerats 1966 var korsbärare på konfirmationen 1967 och var med nu också. Åke Fredriksson kunde tyvärr inte resa upp från Falkenberg där han bor nu. Se nedan för var och en.

Konfirmationsprästen, komminister Evert Olsson hade vuxit upp på den öländska landsbygden och sedan flyttat uppåt landet där Muskö blev en tjänstgöringsort. Karin hade kontakt med honom även efter konfirmationen.

– Han vigde både mig och mina systrar, på påskaftnar och han döpte även vår dotter. Everts barn gick i Muskö skola tillsammans med oss. Lång senare, efter hans pensionering kontaktade han mig och ville att jag skulle leda en målarkurs för pensionärer. Det gjorde jag och Evert målade gärna blommor.

För hela konfirmationsgruppen var det lite speciellt med konfirmationsundervisning under sommaren. Det vanligaste var att lektioner med mera hölls under våren.

– Jag kommer mest ihåg att det var fint väder, vilket det känns som om ens barndoms somrar hade hela tiden..? Kommer också ihåg att vi hade storförhöret på lördagen och själva konfirmationen på söndagen. Det var rolig och mycket skratt, även i kyrkan. Vi hade också en konfirmationsfest för släkt och vänner efteråt på sommarstället, berättar Puck.

För Karins del blev det också en stor fest med många släktingar.

– Det hörde liksom till. Det jag minns mest är själva lektionerna och att jag och Yvonne gjorde sällskap hem och vi hade djupa diskussioner.

Britt-Marie minns också det hela som just soligt och roligt.

– Det var också skönt att kunna svaren vid förhören tillräckligt skapligt, säger hon.

För Ulla-Britt bjöd konfirmationsveckorna på viss dramatik.

– Det jag blev påmind om på återträffen var att jag höll på att bli utslängd från undervisningen när jag ifrågasatte pastorns berättelse om Adam och Eva förklarar hon.

Yvonne bodde i Gullboda, på södra Muskö.

– Jag cyklade till undervisningen och hade ofta sällskap med Karin. Jag kommer ihåg att vi hade roligt men också att det ställdes krav. På konfirmationsdagen var det solsken och varmt. Vi plockade blommor som vi arrangerade i små buketter på varje bänkrad. Vi hade en avspänd stämning när vi vistades i kyrkan som jag fortfarande kan känna de gånger jag är där.
Roland cyklade också, från sommarstället i Gullboda.

– Jag skulle konfirmationsklippa mig hos Beatlesfrisören på Kungsholmen och fick åka med Pucks morfar i deras jättefina engelska Rover-bil. Då tyckte jag att jag såg jättetuff ut i min ”The Who-frisyr”. När jag tittar på bilden nu ser jag mer ut som en brittisk korgosse än som en popstjärna.

På återträffen var det självklart att vi skulle ställa upp på exakt samma plats som vid konfirmationen. Trots att flera känner kyrkan mycket väl tog det en stund innan vi hittade rätt bakgrund och kunde ställa upp i rätt ordning. När alla var klara och de första bilderna var tagna av Musköbladets fotograf upptäcktes att Danne höll i fel kors. Efter en stunds letande i kyrkan fick han tag i originalet och de soliga bilderna kunde tas.

Inne i kyrkan pratade vi vidare om konfirmationen som inleddes i kyrkan på lördagen med storförhöret. Träffen fortsatte med en härlig skärgårdsinspirerad lunch som Ulla-Britt och Puck generöst bjöd på. Och så mer gamla och nya minnen förstås. Allt inramat av de fina gamla och lite nyare konfirmationsfotografier som finns på matsalsväggen i Muskögården.

Som det är i livet är har alla 1967 års Muskö-konfirmander haft olika öden och upplevelser. Någonting som är gemensamt och som blev ännu tydligare när vi träffades igen var den starka känslan för just Muskö, både som hembygd och som sommarnöje.

Text och foto (vissa), Roland Berndt

Från vänster:

1. Danne Lindberg, född 1951. Född och uppvuxen, delvis på Björnholmen men mest på Bergshyddan. Släkten med olika namn har bott på Muskö och närliggande öar i århundraden. Fyllde hela hembygdsgården på en släktträff. Pensionär efter att ha arbetat i restaurangbranschen. Bor i Kolmården.

2. Åke Fredriksson, född 1953. Växte upp på Arbottna där pappan var skogvaktare. Bor i Falkenberg.

3. Yvonne Söderberg, född 1953. Uppvuxen på Gullboda. Organisationskonsult och egen företagare. Har just flyttat till vackra Åkers Styckebruk i Sörmland.

4. Ulla-Britt Öhman (Olsson) född 1953 på Muskö. Polis och aktiv politiker. Bofast på Björkdals gård.

5. Britt-Marie Carlsson (Ericsson), född 1954 och uppvuxen på Ersholmen. Distriktsläkare. Har nu tagit över sitt föräldrahem på Ersholmen. Bor på Kungsholmen och arbetar i Spånga.

6. Puck Zetterqvist, född 1952. Arbetar som barnmorska. Sommargäst på Muskö sedan födseln. Bor och arbetar i Göteborg.

7. Karin Erngren, född 1953. Barnfödd och uppvuxen på Lugnet där det kända Erngrens varv fortfarande drivs av släkten. Karin är personlig assistent och bor i Landfjärden.

8. Ingrid Asplund, född 1953. Uppväxt på Ersholmen. Har bland annat haft frisersalong med medicinsk fotvård under 32 år med en frisörfilial på Musköbasen under 6år. Bor nu i Västerhaninge där hon också bedriver Alternativ Medicinsk behandling som kinesiolog.

9. Roland Berndt, född 1952. Sommargäst i Gullboda sedan 1958. Aktiv i tennisklubben där. Pensionär. Tidigare arbetat med information och idrott. Bor i Älvsjö.

10. Konfirmationsprästen Evert Olson är numera avliden.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 4, 2017

Musköbladet 2017 Nr 4

Fårklippning i rekordfart

Fårklippningen på Björkdals gård den 26 september gick i rekordfart.

Ny lekplats

Många års lek tär på utrustningen och en ”ny lekplats” håller sakta på att växa fram på Altorpsvägen.

I naturen… från min horisont.

I naturen… från min horisont. Juli, augusti, september 2017.

Livet på ett Muskötorp 1920-1930-talet – Del 23

December, få ljusa timmar för utearbete, fotogenlyktan måste hängas upp i ladugården och stall både morgon och kväll, på logen till och med mitt på dagen när man rensar den säd man har kvar att rensa.