När marinstaben invigdes vid örlogsbasen på Muskö den 30 september blev Muskö återigen navet för Sveriges marina försvar. Utöver Muskö finns marinens personal också på Berga och i Karlskrona.

På Musköbasen finns i dag Marinstaben, ekipagekompaniet, 2 sjötransportplutonen, sjöinformationskompaniet, driftstyrningskompaniet, marinverkstäderna, Försvarsmaktens tele-kommunikations- och informationssystemförband FMTIS, HR Centrums expeditionstjänst, Fortifikationsverket som äger och förvaltar basen och hamnen, Saab- genom Kockums och Muskövarvet, Samhall, Bolag som sköter måltiderna och Vaktbolag.

Som mest arbetade uppskattningsvis 1 400 personer på Musköbasen, men efter 2004 års försvarsbeslut monterades verksamheterna ned till ett minimum.

Nu behövs nya medarbetare både militärer och civila tjänster. I dag vet man inte exakt hur många arbetstillfällen som kommer att skapas.

Musköbasen är en fortifikatorisk kronjuvel som nu åter putsas upp för att återfå sin glans.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 1, 2020

Gratis båtskrotning fram till nyår

Även under hösten kunde man kostnadsfritt lämna sina uttjänta båtar till skrotning.

Svenskt fika ska locka turister till Yxlö

Redan till våren kan turister börja besöka Hagmans fiskeläge på Yxlö.
– Vi vill dela med oss av det vi kan erbjuda här. Det är ett fiskeläge i minst fem generationer säger Gittan Hagman Holst som startat företaget Yxlö tours tillsammans med maken Ture.

Problemet gråsäl

Det senaste årtiondet har det varit problem med sälar runt Muskös kust. Husbehovsfiskare som fiskar med nät och ryssjor får sina redskap förstörda av sälar. De finns i de stora fjärdarna och långt inne i småvikarna.

Vägen till Grytholmen har blivit bredare

Under hösten har vägen till friluftsmuseet, från vägbommen till torpet restaurerats.