Eva Whitebrook, journalist och sommarbo på Muskö sedan 46 år tillbaka, har skrivit den nya barnboken Vi är monsterbarn, utgiven på Rabén & Sjögren. En bok om att det mesta ordnar sig, bara man får vara sig själv.

Vad är det här för bok?
– Det är en bilderbok för barn mellan ca 3 och 7 år. Den är skriven på vers och handlar om sex monsterbarn som är väldigt olika varandra, men som alla försöker hitta sin egen plats i tillvaron. Det är en fantasifull bok om starka känslor och rätten att vara sig själv. Recensenterna har beskrivit den som fyndig, trösterik och humoristisk!

Hur fick du idén?
– Jag fick idén när jag var på en skrivarverkstad för barn med sonen. Barnen fick rita och skriva om monster och varje monster skulle ha ett problem som det måste övervinna. Då började jag själv fundera. Vilka utmaningar kan ett litet monsterbarn ha? Och så skrev jag en bok om små monster som brottas både med sig själva och vuxenvärlden och försöker karva ut en egen plats i livet. Precis som vi människor alltså. Sen blev jag otroligt glad när superbegåvade Lotta Geffenblad ville illustrera. Hon har fångat monsterbarnens karaktärer på pricken!

Vad har du för relation till Muskö?
– Min farmor och farfar hyrde ett stort rött hus i Hyttan på årsbasis, och där var jag mycket från sex års ålder. På vårarna brukade jag fånga abborrar med håv från den lilla vägbron över bäcken mellan Maren och saltjsjön. Rekordet var 36 abborrar på en helg! 1984 köpte mina föräldrar ett hus vid Torpa Skog och senare byggde jag och min man ett hus där också. Muskö har funnits med mig nästan jämt och vår son har varit här sen han föddes. Vi är monsterbarn skrevs också här ute. Mestadels sittande på däck med utsikt över Torpasjön!

Var får man tag i boken?
– Det enklaste är att gå in och beställa via nätbokhandeln, adlibris.se eller bokus.se. Man kan också gå till den vanliga bokhandeln förstås. Eller låna på biblioteket!

Anita Lindberg
Foto: Kajsa Göransson Illustrationer: Lotta Geffenblad


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 3, 2020

Fälttävlansallsvenskans final avgörs under Arbottna Horse Show

En mycket efterlängtad nyhet för alla fälttävlansintresserade i Sverige. Under 2020 arrangeras för första gången fälttävlansallsvenskan för häst och ponny.

Högre priser på fritidshus

Priserna på fritidshus har ökat de senaste åren. Haninge är den kommun där priserna har utvecklats näst bäst.

Ett gammalt fotografi – Hjulångfartyget ”Jakob Bagge” vid Dalarö brygga 1870

Fartyget trafikerade Muskö på onsdagarna från 1865. Från 1866 utökades trafiken till att gälla även söndagarna.
Det var Djurgårds Ångbåts AB som 1864 hade börjat med reguljär båttrafik till kvarnbryggan vid Valinge med hjulångarna ”Ägir” och ”Ran”.

Ett stort Tack!

Muskö Hembygdsförenings styrelse vill tacka Steningeviks hotell som skänkt oss allt porslin och alla bestick till dansbanelokalen på Grytholmen.