Sveriges största båtskrot är baserad på Lugnet. Maria Rindstam och Josefin Arrhénborg startade Båtskroten 2007. Det var en helt ny marknad de slog sig in på, de var de första som ville sätta båtskrotning i system.

Mycket har hänt på 15 år. Från att de själva plockade isär båtar bäst de kunde och sparade varenda liten del, med hopp om att kunnat bli rika på försäljning. Numera är de ansvariga för logistiken för företaget som är verksamt i hela landet, förutom Gotland. De samarbetar med företagare och återvinningsföretaget Stena recycling och 23 av deras filialer.

Dåligt restvärde på båtar

När de började fick de ofta samtal från kunder som undrade hur mycket pengar de skulle få för att skrota deras båt? Några år senare handlade samtalen om hur mycket kunden skulle betala för att skrota sin båt.

Restvärdet på en båt är långt ifrån samma som på en bil och dess delar. Den medveten börjar sprida sig bland båtägare. Båtskroten fortsätter att kämpa med att båtproducenter och importörer ska ta sitt ansvar. Sedan tre år tillbaka ser staten till att det är gratis för att skrota båtar upp till tre ton, samtidigt som Maria och Josefin får betalt för besväret.

Inget båtregister

Men ett problem med båtmarknaden är att det inte finns något obligatoriskt register för båtägare. Det möjliggör det för människor att överge uttjänta båtar, utan risk för bestraffning. Processen med att ta hand om övergivna och uttjänta båtar brukar vara lång, men i slutändan landar kostnaden alltid på markägaren. Många lägger sin båt på kommunal mark vilket innebär att kommunen får stå för bortforsling och skrotning.

Just kommuner är något som Båtskroten jobbar allt närmare med. De har känt stort stöd från Haninge kommun och under det här året ska många av landets andra kommuner berätta för Båtskroten hur läget med övergivna båtar ser ut, för att sedan ta tag i problemet.

Det säljs mellan 15 000-20 000 nya båtar varje år. Som mest har Båtskroten skrotat 700 båtar på ett år.

Nu har alltså Maria Rindstam och Josefin Arrhénborg prisats för sitt företagande och utsetts till ”Årets företagare” i Haninge kommun.

Maria Rindstam och Josefin Arrhènborg startade Båtskroten 2007.

Maria Rindstam och Josefin Arrhénborg startade Båtskroten 2007.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 2, 2022

Sommaren på Arbottna Herrgård

Arbottna Herrgård håller som bäst på att planera utbudet under sommaren. Klart är att det kommer att vara en trevlig café- och barservering i den helt nybyggda verandan.

Väderöversikt – Den tveksamma vintern 2022

Det nya året blev till en början ganska milt. Nästan alla dygn var det någon gång plusgrader dagtid och varierande kring noll på nätterna.

Älvsnabbshamnen av Bo Stjernström – Del 12

I Älvsnabbshamnen har det funnits två optiska telegrafer. Den första under 1808-1809 års rysk-finska krig. Den låg ungefär mitt på Kapellön och var endast i bruk cirka ett år.

Föreningsnytt – Muskö IF

Några nyheter från Muskö IF: Simskolan drar igång till sommaren nere vid Ersholmen. Motionsbingo – Söndagen den 15/5