Här skildras skärgården med lättillgängliga korta texter tillsammans med vackra skärgårdsbilder.

I skärgårdslandskapet finns en mängd historiska och vackra minnesmärken. Fynden finns inte bara på land utan även under ytan där frånvaron av skeppsmask medfört att gamla träskepp till stora delar bevarats intakta som kan berätta en intressant historia.

I skärgården har ett antal sjöslag utkämpats och olika former av kustförsvar utvecklats och för-svunnit. Här har befolkningen levt och verkat och kämpat mot väder och vind och skaffat sig ett levebröd i svåra tider. De har jagat och fiskat på olika sätt, en födkrok där tillvägagångssätt och metoder förändrats över tid.

När motbokssystemet infördes i Sverige bedrevs en omfattande spritsmuggling i skärgården. Att lura kustbevakning och tullare gav en extra fjäder i hatten.

På 1600-talet utvecklades systemet med lotsar som möjliggjorde säker navigation för handelsfartyg och krigsfartyg när Sverige växte som stormakt runt hela Östersjön.

Ett flertal konstnärer och författare har levt och verkat i skärgården och funnit motiv för skapande i text och bild. Här fann också de bättre bemedlade under 1800-talet ett sommarparadis och lät bygga en villa eller spenderade tid på olika pensionat.

Johan Bjurer

Har jagat och fiskat mycket i vattnen kring Muskö. Att skjuta skarvar har i många år varit en favoritsysselsättning.
Har genom åren intervjuat många musköbor som reporter på tidningen Skärgården med stor respekt för deras goda kunskap om livet på ön. Ingen nämnd, ingen glömd.
Har släktingar som antingen bor permanent på ön eller har fritidshus.
Muskö har alltid varit en favorit. Och eftersom jag bor i Tungelsta/Krigslida har det varit nära ut, antingen med egen båt eller bil.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 3, 2021

Ingen storloppis i år

Efter många och långa funderingar fram och tillbaka, har vi nu, den sista juni, fattat ett beslut. Det kan helt enkelt inte bli nån stor loppis i hembygdsgården i år heller. Max 600 personer, ingen trängsel och ordentliga avstånd, det låter inte...

Båtskroten vinner miljöpris

Årets miljöpris från Centerkvinnornas avdelning Klöverdam gick till företaget Båtskroten i samband med Världsmiljödagen. Med målet att lösa ett problem de själva stött på lade Maria Rindstam och Josefin Arrhénborg grunden till företaget Båtskroten...

Ett gammalt fotografi – Älvsnabbsmonumentet

Svenska Örlogsflottan har fått sitt monument på Kapellön vid Mysingefjärden invigt. 15 juni 1930. Okänd fotograf / Sjöhistoriska museet Bli medlem! Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem. Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös...

Grytholmen i sommar – kaffeservering och helikopterflyg

Grytholmens Friluftsmuseum kommer att ha öppet för kaffeservering måndagar och onsdagar under juli mellan 13:00-16:00.Några gånger kommer vi också att ha musikunderhållning. Fredagen den 23 juli mellan 12.00-13.00 kommer det vara helikopterflygning...