Vi har haft vårt fritidshus på Muskö nu i 20 år och hunnit bli pensionärer. Åker ofta dit och stannar några dagar och njuter. Så skedde onsdagen den 24/1.

Havsbadsvägen, där vårt hus ligger, är väldigt kuperad och man är beroende av väglaget på vintern. Denna dag var det plusgrader och det tunna snötäcket hade börjat smälta, det var väldigt ”snorigt”. Två branta uppförsbackar gick bra, nu är det bara en backe kvar, koncentrerar mig och ska ta sats -” vad tusan är det som ligger i diket”, en stor lastbil har åkt av mitt i backen och har hamnat på sidan där diket är som brantast. Hela underredet blir synligt, och virkeslasten ligger utspridd i skogen.

Stannar och kollar om föraren finns i den demolerade hytten – tom. Ringer åkeriet och får reda på att chauffören är oskadd men omtumlad. Får också reda på att bärgare är på väg.

Tittar upp på vägen och kan se spår och förstår vad som hänt. Lastbilen har inte lyckats ta sig ända upp på krönet, stannat och börjat glida baklänges fortare och fortare, skurit ner i vägkanten och ner i vägslänten som är 1,5 meter djup. Jag ryser när jag tänker på vad som kunnat hända.

På kvällen kommer två ”tungbärgare” och lyckas efter en timme vinscha upp lastbilen på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Skickligt.
Ännu en oväntad händelse. Ett TV-team från TV5 var där och spelade in hela bärgningsarbetet och undertecknad blev intervjuad.

Dagen efter röjde jag upp efter olyckan och samtidigt kom chauffören med traktor och vagn och plockade upp all last. Han bekräftade händelseförloppet och att han inte har fysiska skador. Skönt att höra.

Bengt Junhem, text och foto


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 2, 2018

Musköbladet 2018 Nr 2

Det händer på Muskö sommaren 2018

Kalender över allt som händer på Muskö sommaren 2018.

Hundfest i fyra dagar på Drömgårdens marker

Den första veckan i augusti, närmare bestämt 2-5/8, kommer Muskö få besök av flera hundra hundar av rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriever, i folkmun kallad ”tollare”.

Med blicken riktad mot en rättvisare värld

Daniel Andersson är 20 år och har många framtidsplaner och drömmar. Han har en ungdomstjänst i Svenska kyrkan i Haninge och engagerar sig i olika volontäruppdrag i Svenska kyrkans internationella arbete.

I naturen… från min horisont.

I naturen… från min horisont. Vintern 2018

Ett gammalt fotografi – Älvsnabben

Bilden finns i Westerins ”Västerhaninge och Muskö socknar” utgiven 1897. Det innebär att det är ett av de äldsta foton som finns med Muskömotiv.

Drömgården utför markarbeten

Under hösten och vintern har restaureringen av Ytteräng färdigställts.