I samband med ombyggnader och renoveringar på ”Musköbasen” har hembygdsföreningen övertagit 1 st gallionsfigur som tidigare varit placerad utan för matsalen.

Figuren har någon koppling till sjömansänkor och fattigbössan som ursprungligen fanns på Älvsnabben.

Nu finns ett exemplar av fattigbössan på Basen och ett vid Grytholmstorpet.

Figuren är i behov av renovering och detta utförs av Jan Karlsson.

Om någon vet mer om denna figur var god kontakta hembygdsföreningen.

En båt byggd vid Erngrens varv 1964, har hembygdsföreningen också övertagit. De senaste åren har den stått som kuriosa i matsalen på Basen.

Båten har haft ett antal ägare på Muskö och Dalarö, inkl undertecknad som hade den som pendlarbåt i samband med värnplikt vid Berga.

Text o foto Bertil Oskarsson


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2019

Ankfamilj stals på Arbottna

När helgpersonalen kom till Drömgården lördagen den 13 april möttes de av ett sönderklippt lås. Någon hade stulit två ankor och deras små svartgula ällingar.

Thriller om ubåtsjakten på Horsfjärden

Under två veckor i oktober 1982 pågick en intensiv ubåtsjakt på Horsfjärden. Den stora militära insatsen är temat för handlingen i romanen ”Operation Notvarp”, som författaren Mikael Nyman nyligen har gett ut via sitt eget förlag.

Muskös tomtområden – Guldboda Tomtområde

Tomtområdet bildades genom att disponent Ivar Nordström i Åmåls Sågverks AB 1938 förvärvade stamfastigheten Guldboda 2:1, som avstyckades från de fastigheter som bildade Arbottna skifteslag.

Mer pengar till att skrota båtar

Under 2018 satsade Havs- och vattenmyndigheten HaV 3,2 miljoner kronor på en båtskrotningskampanj för att båtägare skulle skrota sina gamla miljöfarliga båtar, istället för att överge dem. Under 2018 skrotades över 450 båtar.