Foto: Bengt Grönkvist

– underbart väder för båtentusiaster men fruktansvärd för jord och skogsbruk.

Torraste året på 260 år, många rubriker under sommaren, och vi kände alla av det.

På Muskö klarade vi vårt årsbehov av hö och hade areal över, många kanske tycker att då skördar man det man har kvar, lägger i ladan tills priset stiger och så säljer man med en stor förtjänst. Känns inte helt rätt, ”den enes bröd den andres död” eller hur lyder ordspråket.
Fick samtal från Gålö, mjölkproducenter som före midsommar tagit första vallskörden och den gav 25% av normal skörd, likaså Långholms gård, nystartade lammproducenter, som hade behov av mer foder. Jakten började, var har vi mer areal??? Ned till Lugnet, fick stopp på Magnus Erngren som precis skulle sätta ner putsaren vid Broga gärde, vid Götängen fanns det gammal vall, Linnea Falk vid Arbottna hade mark över.

Den stora idolen blev intendenten på Fortifikationsverket som i flera år har låtit oss putsa markerna mot Mickrum, för att de inte skulle växa igen med busk. Där fanns det plötsligt foder till lammen på Långholms gård.

Sedan skogbränderna, vilken oro, torrare och torrare, det knastrade under skorna på gräset, på eftermiddagarna blåst. Lite maniskt kontrollerade man varje rökare, var fimpar de någonstans???

Vi klarade oss, men det var stora områden i Sverige som inte gjorde det.

Från Södertörns brandförbund skickades 18 brandmän i olika omgångar, första veckan var Lionell Marshall och Gunnar Adolfsson från Muskö brandvärn med en vecka i Trängslet.

Tillsammans med andra brandvärn, hemvärnet och tyska brandmän arbetade man, tufft, tungt och varmt men ett minne för livet säger Lionell. Alla människor som hjälpte till, skänkte mat och dryck.

Tänk om lite av den känsla av hjälpsamhet, medmänsklighet som man kände där, fanns uti världen, så annorlunda det skulle se ut då kommenterar Lionell sina dagar vid Trängslet.

På Muskö fortsatte torkan, eftersom en del av den åkermark vi brukar består av styv lera (gammal sjöbotten) och är relativt vattenhållande började en del vallar att grönska fläckvis av återväxt i början av augusti. Planer på att stängsla in dessa marker började, vi behövde bra bete till lammen.

Då hände det otroliga en information kom från LRF och länsstyrelsen om stängselhjälp från skogsstyrelsen. Vilket samarbete mellan myndigheter och organisationer.

Formulär fylldes i på söndagkvällen, på måndag kom meddelande från länsstyrelsen att förfrågan hade skickats till skogsstyrelsen, på tisdagen ringde skogsstyrelsen och på torsdagen kom fem och på måndagen ytterligare 10 personer, arbetskraft från Skogsstyrelsen, vår veranda blev riktigt internationell under fikarasterna. Människor från Syrien, Irak, Iran, Somalia med mera. Vilket jobb de utförde. En del använde sig av spett tyckte jordborr var onödigt.

3 kilometer stängslat på 14 dagar, vi hade ännu inte varit klara om vi skulle ha gjort arbetet själva.

Vad kan vi konstatera för hela landet nu i september. Förlust för skogsbruket c:a 1 miljard, för jordbruket c:a 10 miljarder. Ni har väl alla sett uppmaningen, äter ni kött, köp svenskt kött.

Ulla-Britt Öhman.
Foto: Bengt Grönkvist


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 4, 2018

Musköbladet Nr 4, 2018

Spännande historier på Grytholmen

Berättarnas torg har sedan 16 somrar underhållit publik vid kastanjen på Brända Tomten i Gamla stan.

Skidresa med Muskö IF

Söndagen den 24 mars 2019 anordnar Muskö IF en skidresa till Romme Alpin, Borlänge.

2 Mkr i premie för att skrota båtar

Sveriges båtägare får dela på 2 Mkr i en båtskrotningspremie. Båtar upp till 3 ton kan skrotas helt gratis.