Plomben II vid Johannesdal (Muskö båtklubb) 1954. Till vänster Berghök. Foto: Oskarssons familjealbum.

Historia.

I början av 1930-talet uppmärksammades att tandhälsan i skärgården var mycket dålig. En båt utrustades till ambulerande tandklinik, men pengar till driften saknades, varför den blev liggande i Stockholm. Efter att Stockholmstidningen skrivit om problemet 1937 blev det av att komma igång.

Driften bekostades då av Stockholmstidningen, Röda korset och en donation av Torsten Kreuger, men pengarna räckte bara till en säsong, 1938, och så kom ju kriget emellan, som påverkade aktiviteten i skärgården. 1944 kom man igång igen, och då hade Landstinget tagit över. Därefter kom tandläkarbåtarna att trafikera skärgården fram till och med år 2000. Under en del av 1940-talet angjordes inte Muskö, utan skolbarnen fick åka båt, buss och tåg till Stockholm och besöka skoltandläkare Harry Klein på Kungsgatan. Under tiden 1950-talet till och med år 2000 trafikerade tandläkarbåtar skärgården igen. Båtarna upphörde att angöra Muskö under slutet av 1960-talet och tandvården skedde då på fastlandet,vilket hade med tunnelns tillkomst att göra. Tandläkarbåtarna vände sig mest till skolbarn, men med tiden tog man även emot en del vuxna.

Fartygen.

Den första Plomben var byggd redan 1908, då som privat båt med namnet Elvan, sedermera Stockholmstidningens Husmodersutflyktsbåt. Namnet Plomben tillkom troligen 1937 och därefter fungerade den som tandläkarbåt periodvis fram till 1950, varefter den med namnet Klas gick i Nya Waxholmsbolagets regi och sedan som privatägd i taxibåtstrafik. Byggdes om under 1960-talet och sjösattes igen så sent som 1970.

Plomben II byggdes 1946 av den kände båtkonstruktören Knud H Reimers först som Sightseeing lV, men ombyggdes 1948 till tandläkarbåt nu ägd av Landstinget i Stockholm, senare av folk-tandvården.

Den fortsatte som tandläkarbåt fram till 1962. Såld 1963 och ombyggd till passagerarbåt med namnet Mellskär och fungerade som sådan fram till 1978. Efter det blev den privatbåt och sjönk som sådan och skrotades vid Bällstaviken i Bromma.

Plomben III gick parallellt med Plomben ll fram till 1962 till då den blev ensam tandläkarbåt fram till år 2000, då verksamheten lades ner.

På båtarna fanns tandläkarmottagning, hytter för personalen, salong och byssa (kök). Eftersom det var ont om elnät på vissa öar hade man ofta elverk ombord. Personalen var oftast en vårdpersonal om en tandläkare och två tandsköterskor samt en besättning om en till två personer som skötte navigation och teknik.

Tilläggsplatserna på Muskö.

Om den första Plomben angjorde Muskö 1938 eller de sista åren av 1940-talet vet jag inte. Mina minnen från tandläkarbåten är från början av 1950-talet och då Plomben II. Den låg vid Hammar. Där fanns vid den tiden en ganska stabil stenkarsbrygga. Dessutom gick Hammarvägen före 1956 genom gården Hammar och där fanns också då nära tillgång till elnätet. Så småningom flyttade man till Ångbåtsbryggan (Mickrums brygga), men där blev det svårt att ligga sedan bilfärjor börjat trafikera efter mitten av 1950-talet med mycket svall som följd. Lösningen då blev Björkkrok i en skyddad del av Hammarviken, som dessutom låg på nära gångavstånd från skolan. När tunneln öppnat och färjorna slutat gå 1964 återvände man till Mickrums brygga, där man höll till de sista åren.

Källor.

  • ”Flytande tandvård” Landstingsarkivet
  • Skärgårdsbåtar.se, båtregister.
  • Intervjuer med Karl Axel Sjöberg, Olle Hagman, Solveig Wikström.

Bengt B

Bild från Mickrums brygga 1967. Bertil Oskarsson till vänster, till höger Göran Nilsson. Foto: Gudrun Oskarsson

Tandläkarbåten Plomben III

Liten sammanfattning från min horisont.

Båten var byggd av trä, ca 15m lång, den åkte runt i skärgården och utförde tandvård i första hand på skolbarn, men även vuxna fick besöka båten i mån av tid. Ägare var Landstinget, Folktandvården.

Besättningen bestod av 1 tandläkare 1 tandsköterska och en skeppare/allt i allo. Personalen sov ombord på båten, som aldrig fick lämnas pga av stöldbegärlig utrustning.

Det ska ha funnits tidigare ”Plomben-båtar”, som är okända för mig.

I maj kom Plomben III till Muskö, den förtöjde vid Björkkrok, en knapp sjömil söder om Muskö kanal. Det var en skyddad vik, utan svallvågor från bilfärjorna och andra båtar, och dessutom 5 min promenadväg från Muskö skola.

Efter Muskötunnelns invigning i mars 1964 förtöjde Plomben III vid Mickrums brygga, då svallproblemen från färjan var borta, det blev så några år, sedan slutade båten att besöka Muskö.

Det pratades om att en tandläkarbuss skull komma till Muskö istället, men det var nog bara prat.

Jag såg Plomben III förtöjd vid Ljusterö i början av 80-talet, båtens ska ha fortsatt sin resa i skärgården till 2001.

Några händelser som jag minns:

  • Båten låg vid Björkkrok, det var en kvinnlig tandläkare ombord, hennes arbetsmetoder finns nog inte som tur är bland dagens tandläkare… en karriär som bergborrare kanske hade varit mera lämpligt…. hon skulle rotfylla alla trasiga mjölktänder…. ryktet gick i skolan.
    Jag fick följa med en ”rädd” kompis till tandläkarbåten, vi satt där i solen på bryggan, plötsligt dök sköterskan upp, min kompis flydde ut i skogen med språng… en annan kille hoppade i sjön…
  • Båten låg vid Mickrums brygga, en patient kommer med egen båt och river upp stora svallvågor, upp på däck kommer en arg tandläkare som inte kan borra när Plomben III gungar.

Bertil Oskarsson


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2018

Väderöversikt – Tre torra och varma.

Vår- och försommarväder april-juni 2018. 

Midsommar på Grytholmen

Trots risk för regn kom det mycket folk till Grytholmen för midsommarfirandet som Hembygdsföreningen arrangerar.

Musikkvällarna på Grytholmen har startat – med besök från Danmark

Hembygdsföreningens kaffekvällar med musikunderhållning har startat.

Haninge nionde bäst på naturvård

Kommunen ligger på en niondeplats nationellt när det kommer till naturvård.