Den 9 februari avled Birgitta Rydbeck i en ålder av 93 år. Hon föddes och växte upp på Muskö. Mellan 1923 och 1940 tjänstgjorde hennes far Fritjof Tidström som präst här på ön. Hon var yngst i en syskonskara på fem barn.

Vi vill här särskilt uppmärksamma hennes kulturgärning på Muskö. Tillsammans med sin man hade Birgitta en stiftelse – Carl-Axel och Birgitta Rydbecks stiftelse – som delat ut pengar till kyrkan och hembygdsföreningen.

Församlingen har fått två silvervaser tillverkade av silversmeden Jan Dahlbeck. Kostnaderna för de båda vaserna uppgick till 68.000 kronor.

Hembygdsföreningen har fått bidrag på 107.500 kronor för att genomföra projektet att flytta östra rotens fattigstuga till Grytholmen.

Birgitta ville med detta hedra sin barndoms hembygd och erinra om den tid hennes familj var bosatta på Muskö. Vi minns henne med stor tacksamhet.

Styrelsen i Muskö hembygdsförening


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 2, 2019

Efterlysning!

Vi har fått in en efterlysning – vet någon vilken sjöbod detta kan vara?

Cykeltävling på Grytholmen

Muskö IF arrangerade en mountainbike tävling på Grytholmen i lutet av februari. Flest varv under 60 min på en 900 m lång bana i skogen.

Livet på ett Muskötorp 1920-1930-talet – Del 29

Mars kallas vårmånad, men lika ofta som denna månad medför vårväder kan det vara tjocka vintern. Oavsett vad det råder för väderlek är det en betydelsefull månad för torpar- och småbrukarfolket och den mest betydelsefulla dagen är den 14 mars.

I naturen… …från min horisont. Vintern 2019

Månförmörkelsen och supermånen (när månen befinner sig nära jorden) försvann i töcknet. För så var det, att hela perioden bjöd på många dagar med disigt väder, hög luftfuktighet. Vi brukar säga att ”det hänger i luften”, men ugglorna brydde sig inte. Det var konsert ändå, och så har det varit av och till hela tiden.