Natten mot söndagen den 2 december greps två utländska medborgare inne på basen. Männen hade tagit sig över stängslet. De misstänks för intrång vid mer än ett tillfälle under perioden 30 november till 2 december.

Det rör sig om två utländska medborgare, en 32 årig belgare och en 33-årig britt. De upptäcktes av en skyddsvakt som när de ignorerade order avlossade varningsskott.

Under förhör har de uppgett att de turistade i området och är mycket intresserade av bunkeranläggningar. De trodde att Musköbasen var avmilitariserad och övergiven.

Södertörns tingsrätt beslutade att båda skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för otillbörligt tillträde till skyddsobjekt.

Anklagelserna mot männen utökades senare att även omfatta olovlig avbildning av skyddsobjekt samt för obehörig befattning med hemlig uppgift. Om männen fälls kan detta ge mellan två och fyra års fängelse. Säkerhetspolisen är inkopplad på ärendet.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 1, 2019

Studiecirkel i vår?

Är du intresserad av Musköhistoria. Vi försöker med en studiecirkel igen.

Efterlysning!

Vi efterlyser berättelser om personer som var nybyggare under pionjärtiden på våra tomtområden här på Muskö, antingen det är/var du själv eller någon anhörig eller bekant. Det kan vara korta eller långa berättelser.

Ortnamn på Muskö: Lövhagen

Lövhagen kallas den lilla stuga, som ligger utmed körvägen från Bruksvägen till Hagalund och som har använts som fritidsbostad sedan början av 1950-talet.

Marinstabens flytt till Muskö ger 200 nya jobb till basen

Försvarets omorganisation innebär att Marinstaben flyttar till Musköbasen. Under 2018 har delar av staben redan kommit på plats, den genomförs i sin helhet under första halvåret 2019.