Sofia Persson från Fiskereturen med insamlade fiskenät på Gräsö.

Uttjänta fiskeredskap samlas in för andra året i rad genom initiativet ”Fiskereturen” som består av Håll Sverige rent, Fiskareföreningen Norden, Båtskroten Sverige AB och Sotenäs kommun.

Sedan starten 2019 har projektet samlat in omkring 100 ton fiskeredskap. Uttjänta redskap på drift bidrar till spridning av mikroplaster och så kallat spökfiske och blir ett hot mot miljön och djurlivet.

Under september samlade ”Fiskereturen” in fiskeredskap på öarna i södra skärgården. Man åkte med när grovsoporna trafikerade öarna eller hämtade upp efter överenskommelse. Den 19 september fanns man på Långgarn med båten ”Renskär”mellan 9-15.

Mer information finns på fiskereturen.se.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 4, 2021

Muskobladet Nr 4 2021

Akut situation för gäddor

Det är en akut situation för gäddan längs Östersjökusten enligt företrädare för länsstyrelsen i Stockholm. – Min bedömning är att gäddan borde vara rödlistad i skärgårdsområdena.

Polisrapport – Muskö

Under perioden 1 april till 29 september 2021 har 62 ärenden med (brotts)plats på Muskö upprättats vid polisen.

Hur var sommaren på Muskös krogar?

Vi frågade öns restauranger om hur det gått i sommar och deras planer för framtiden.

Arbottna herrgård har renoverats

För tio år sedan sålde Fortifikationsverket Arbottna herrgård med tillhörande mark på 210 hektar för 35 miljoner till företaget Drömgården.