Sofia Persson från Fiskereturen med insamlade fiskenät på Gräsö.

Uttjänta fiskeredskap samlas in för andra året i rad genom initiativet ”Fiskereturen” som består av Håll Sverige rent, Fiskareföreningen Norden, Båtskroten Sverige AB och Sotenäs kommun.

Sedan starten 2019 har projektet samlat in omkring 100 ton fiskeredskap. Uttjänta redskap på drift bidrar till spridning av mikroplaster och så kallat spökfiske och blir ett hot mot miljön och djurlivet.

Under september samlade ”Fiskereturen” in fiskeredskap på öarna i södra skärgården. Man åkte med när grovsoporna trafikerade öarna eller hämtade upp efter överenskommelse. Den 19 september fanns man på Långgarn med båten ”Renskär”mellan 9-15.

Mer information finns på fiskereturen.se.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 4, 2021

Muskobladet Nr 4 2021

Arbottna herrgård har renoverats

För tio år sedan sålde Fortifikationsverket Arbottna herrgård med tillhörande mark på 210 hektar för 35 miljoner till företaget Drömgården.

Muskö kyrka – Församlingsnytt

För aktuell information se:
www.svenskakyrkan.se/haninge

Fällde träd på grannens tomt – döms

Det var 2019 som fastighetsägaren anlitade en trädfällare för att ta ner 29 tallar och två rödgranar på en granntomt på Muskö. De flesta träden var mellan 75 och 100 år gamla.

Ansökan om kommunal borgen

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 september behandlades Muskö Bygdegårds ansökan om kommunal borgen och investeringsbidrag inför den planerade nybyggnationen.