Vinter och vår. Januari – mars 2019.

Januari.

Hon kom som ett yrväder, stormen Alfrida, en hård, nordvästlig, byig vind, och så inleddes det nya väderåret den 2e januari. En hel del träd föll, men ändå klarade sig vår del av skärgården bra jämfört med vad som hände uppe i Roslagen med stora långvariga elavbrott, vilket vi nästan förskonades ifrån.

Temperaturmässigt var det dagtid lite över noll, nattetid lite under, vilket varade de två första veckorna, sedan blev det kallare. Kallast, minus 12 var det natten till den 21e. På dagarna pendlade temperaturen kring noll månaden ut.

Nederbörden, 27 mm, föll under 16 av de 31 dygnen först som regn, senare som snö. Inga stora mängder noterades, men däremot kom det ganska ofta. Snötäcket varierade mycket mellan inget alls och 10-15 cm i slutet av månaden.

Isläggning pågick under tiden 8e-15e och därefter låg isen i viken. Den 20 dök enstaka skridskoåkare och motorcyklister upp.
Av januaridygnen var 3 helklara, 10 helmulna. Resten hade växlande molnighet.

Februari.

Det började med några rejält kalla nätter och det fortsatte att pendla kring nollan nattetid månaden ut. Dagarna blev däremot mildare. Faktum är att alla dygn hade en max-temperatur över noll. Kallast var det natten till den 3e med -12.5 och varmast var det den 27e med +12.5 grader.

Nederbörden blev rikligare än i januari, 39 mm fördelat på 13 dygn av de 28. I stort sett allt kom de två första veckorna som snö,blötsnö, snöblandat regn och regn. Det blev sparkföre och också några dagar med julkortssnö hängande i träden. Sedan blev det mycket halt när det mesta smälte. Dessutom fylldes dikena av smältvatten i en slags vårflod.

Inget av de 28 dygnen var det helklart. 6 dygn var helmulna och resten hade växlande molnighet, vilket är det vanligaste.

Mars.

Även nu hade dagarna över noll som max-temperatur, faktiskt hela månaden. På nätterna sjönk temperaturen ofta under noll. Kallast var det natten till den 6e med -9, och varmast den 29e-30e med hela +15.

Nederbörden blev 31.5 mm fördelat på 17 dygn, allt under de första tre veckorna, då det också var mycket disigt och alltså mycket hög luftfuktighet. Det fortsatte att vara mycket halt på vissa ställen.

Inget dygn av de 31 var det helklart. 5 dygn var helmulna. Flertalet av dygnen hade växlande molnighet, nu med en disig, fuktig vädertyp, så även den sista 10-dygnsperioden med mera högtrycksbetonat väder. Den 20-24e smälte isen i viken hemma, delvis med hjälp av blåst som ledde till att pricken mellan Hammar och Sund flyttade sig och återfanns vid Ersholmen.

Vid Hammarviken Bengt B

Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan januari och mars 2019.

Januari:

 • Nederbörd: 7 mm
 • Nederbördsdagar: 16 av 31
 • Klara dagar: 3 av 31
 • Mulna dagar: 10 av 31

Februari:

 • Nederbörd: 39 mm
 • Nederbördsdagar: 13 av 28
 • Klara dagar: – av 28
 • Mulna dagar: 6 av 28

Mars:

 • Nederbörd: 31,5 mm
 • Nederbördsdagar: 17 av 31
 • Klara dagar: – av 31
 • Mulna dagar: 5 av 31

Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 2, 2019

En solskenshistoria

Vi har vistats på Muskö sedan våren 1981 då våra segelsomrar byttes ut mot ett sommarstugeliv. Nu är vi fast boende sen 2012. Med tiden byttes segelbåten mot lite mera bekvämt båtliv. Har dock en liten segeleka som skall rustas så småningom.

I naturen… …från min horisont. Vintern 2019

Månförmörkelsen och supermånen (när månen befinner sig nära jorden) försvann i töcknet. För så var det, att hela perioden bjöd på många dagar med disigt väder, hög luftfuktighet. Vi brukar säga att ”det hänger i luften”, men ugglorna brydde sig inte. Det var konsert ändå, och så har det varit av och till hela tiden.

Föreningsnytt

En ny vinjett i Musköbladet. En plats för föreningar på Muskö att berätta vad som hänt och vad som är på gång. Alla föreningar är välkomna.

Gökotte-vandring på Kristi himmelsfärdsdag

Samling och parkering på Björkdals ladugårdsplan torsdag den 30 maj kl 07.00. 3-4 timmars vandring mot Broga.