Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan januari och mars 2020.

Vintern som inte ville bli vinter och gled över i vår.
Muskövädret januari-mars 2020

Januari.
Året inleddes milt. Högsta dagstemperaturerna höll sig hela tiden mellan 5 och 10 plusgrader. Minimitemperaturerna var även de mest på plussidan. Några få gånger var det minusgrader. Varmaste noteringen var den 8e med 10 plusgrader. Kallaste noteringen kom natten till den 10e med 4.5 minusgrader.
Nederbörden var sparsam, 20 mm fördelat på 12 av de 31 dygnen. Allt kom som regn eller vid ett tillfälle snöblandat regn. Mest kom sista veckan, då det regnade 10 mm. Inget snötäcke förekom. Däremot var det mycket blött i marken då väldigt lite avdunstar eller sugs upp av växtligheten så här års.
Av de 31 dygnen var 1 helklart och 10 helmulna. Resten hade växlande molnighet. Ett ganska gråmulet intryck stannar i minnet.

Februari.
Även februari bjöd på milda dagar. Maximitemperaturerna pendlade också nu mellan 5 och 10 plusgrader. På nätterna rörde sig temperaturerna mellan några plusgrader och några minusgrader.
Varmast var det den 23e med 10.5 plusgrader, kallast natten till den 4e med 4.5 minusgrader.
Nederbörden blev 39 mm fördelat på 14 av de 29 dygnen. Det mesta som regn, men sista veckan snöade det 7 mm, vilket låg kvar ett par dagar innan det smälte bort.
Det var helklart 3 av de 29 dygnen och helmulet 4. Flera gånger under månaden blåste det friska till hårda, byiga vindar, ofta sydliga och västliga, och som sagt, vi hade snötäcke några dagar 26-28e.

Mars.
Det skulle ju bli vår nu, men mars började som de föregående månaderna, sedan kom en period med framför allt högre maximitemperaturer. Minimi-temperaturerna varierade kring nollan. Varmast var det den 25e med 14.5 plusgrader och kallast natten till den 22e med 10 minusgrader.
Nederbörden blev mera riklig, hela 50 mm fördelat på 12 av de 31 dygnen, det mesta som regn men även snöblandat regn och snö. Mest blöta dygnet var den 4e med 12.5 mm snöblandat regn. Rejält blött med fulla diken hade det blivit i mitten av månaden. Efter den 20e torkade det upp. Så slutade mars med snöbyar den 30e, ett riktigt aprilväder i förtid,och det var vitt i ett dygn.
Av de 31 dygnen var 3 helklara och 3 helmulna. Perioden 20e-29e var det höga slöjmoln, men riktigt klart eller mulet var det inte.
Det blåste kraftigt några gånger. Den 15e slet pricken utanför Hammar med sig sin förankring och lade sig till ro utanför Sunds bryggor.

Isläggningarna.
En följd av det milda och växlande vädret var att det aldrig blev någon gångbar is i viken. Däremot var det lätt isläggning, ”det flottar på” med ett gammalt uttryck. Detta hände ett antal gånger, och varje gång blåste isen bort. I januari en gång, i februari 3 gånger, i mars en gång. Vid ett tillfälle höll isen för trycket av en vigg som vilade sig på iskanten, vid ett annat tillfälle, kanske flera, lekte svanar isbrytare. Det säger en del om isens styrka.

Vattenståndet.
Ett annat väderfenomen som varit tyd-ligt, egentligen hela perioden, är det höga vattenståndet i havet. Hela tiden har det varit 40 cm eller mer över SMHIs nollnivå. Vi talade förr om medelvattenstånd. Det kulminerade i slutet av februari med nära en meter över nollnivån. Då var det vatten på parkeringen vid husvagnarna på Björkholmen. Det sjönk i slutet av mars och den 31e noterades -5cm.

Vid Hammarviken i månadsskiftet mars/april. Bengt B.

Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan januari och mars 2020.

Januari:

 • Nederbörd: 20 mm
 • Nederbördsdagar: 12 av 31
 • Klara dagar: 1 av 31
 • Mulna dagar: 10 av 31

Februari:

 • Nederbörd: 39 mm
 • Nederbördsdagar: 14 av 29
 • Klara dagar: 3 av 29
 • Mulna dagar: 4 av 29

Mars:

 • Nederbörd: 50 mm
 • Nederbördsdagar: 12 av 31
 • Klara dagar: 3 av 31
 • Mulna dagar: 3 av 31

Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 2, 2020

Föreningsnytt

En ny vinjett i Musköbladet. En plats för föreningar på Muskö att berätta vad som hänt och vad som är på gång. Alla föreningar är välkomna. Det kan vara tomt-, vägföreningar eller intresseföreningar osv.

Coronaviruset

Problemen som skapats på grund av Coronaviruset ledde till att det startades en Facebookgrupp på Muskö, Musköhjälpen, för att få frivillig hjälp att handla det som nöden kräver för de som tvingas sitta i karantän eller de som tillhör riskgrupperna och inte bör gå ut och handla själv.

I naturen…

…från min horisont.
Vinter-vårvinter 2020

Vinster till lotterier!

Muskö Hembygdsförening tar gärna emot vinster till våra lotterier på Muskö hembygdsdag.