Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan januari och mars 2021.

Muskövinter och förvår, 
januari-mars 2021. 

Januari. 

Året började med ett par vädermässigt dystra veckor. Dygnens maximitemperaturer rörde sig kring några plusgrader, minimitemperaturerna omkring nollan. Denna period bröts av ett par dagar med genomgående minusgrader som sedan ersattes av en vecka med plusgrader dygnet runt. Sedan avslutades januari med en vinterknäpp igen. Varmast var det den 23e med 6.5 plusgrader, kallast natten till den 31e med 10 minusgrader.

Nederbörden blev riklig, 95mm fördelat på 24 av de 31 dygnen. Det mesta föll som regn t.ex. den 2e, 10e, 11e, 12e. Sista veckan föll snö, så att snötäcket var 20-30 cm drygt när vi gick in i februari.
Stora regnmängder omkring den 12e ledde till översvämning av åkrar och de stora dikena så att Hammarvägen till vissa delar låg i nivå med vattnet.

Isläggning började den 13e och pågick av och till. Inre viken var gångbar den 17e. Kvalitén blev dock dock ojämn, eftersom det blev en del snö på den nylagda isen. Räv och rådjur passerade dock.
Ingen av de 31 dygnen var det helklart. 15 var det helmulet. Årets första solglimt kom den 10e efter en lång period av tjocka moln.

Februari.

Första dryga två veckorna blev en vinterperiod då maximitemperaturerna rörde sig omkring noll och minimitemperaturerna varierade mellan 5 och 10 minusgrader. Efter den 17e blev det varmare med regelbundet plusgrader hela dygnen. Varmast var det den 28e med 12.5 plusgrader, kallast på nätterna till den 1e och 16e med 9.5 minusgrader.

Nederbörden blev sparsam, 13.5 mm fördelade på 11 av de 28 dygnen. Mest kom som snöbyar den 2e-3e. I övrigt små mängder, först snöflingor, mot slutet av månaden regnskurar.
9 av de 28 dygnen var mulna, bara 1 var helklart.

Efter den 18e-19e sjönk den från början fluffiga snön ihop, trots en viss påspädning. En stor skidåkning på öns betesmarker och åkrar blev möjlig för en tid.

Mars.

Månaden inleddes med 10 dygn vårvinterväder med plusgrader dagtid och under noll nattetid. Den perioden övergick sedan i mera vårlika temperaturer som varade månaden ut. Sista 10 dygnen var det plusgrader genomgående. Varmast var det den 30e med 19 plusgrader, kallast natten till den 9e med 4.5 minusgrader.

Nederbörden blev 23 mm fördelat på 14 av de 31 dygnen. Mest kom den 10e-11e.- 12e i form av blötsnö med hård, byig vind som rev ner en del grenar och träd. I övrigt kom små mängder regn och snö som raskt smälte igen. Bara 1 dygn var det helklart, 4 dygn var helmulna. Resten hade som vanligt växlande molnighet, vilket är vanligast i våra trakter. Frän månadens mitt började isen se ful ut. Öppna områden började synas och efter den 23e var det nästan isfritt samtidigt som den allra mesta snön på land var borta. Kvar låg bara resterna av en snöplogsvall som körts upp när det var mycket snö. Det blir nog riktig vår i år också.

Vid Hammarviken i månadsskiftet
mars-april. Bengt B

Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan januari och mars 2021.

Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan januari och mars 2021.

 

Januari:

 • Nederbörd: 95 mm
 • Nederbördsdagar: 24 av 31
 • Klara dagar: 0 av 31
 • Mulna dagar: 15 av 31

Februari:

 • Nederbörd: 13,5 mm
 • Nederbördsdagar: 11 av 28
 • Klara dagar: 1 av 28
 • Mulna dagar: 9 av 28

Mars:

 • Nederbörd: 23 mm
 • Nederbördsdagar: 14 av 31
 • Klara dagar: 1 av 31
 • Mulna dagar: 4 av 31

Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 2, 2021
Muskobladet Nr 2 2021

Föreningsnytt – Muskö Pensionärsförening

Kan vi börja se en ljusning så smått nu?Det hoppas vi alla på. Efter påsk skall vi om väder och pandemi tillåter ha en tipspromenad igen som var mycket uppskattad i höstas. Utgångspunkt blir missionshuset. Meddelande om detta kommer senare....

Föreningsnytt – Muskö IF

Orientering Nu sitter nya orienteringskontroller uppe i skogen runt klubbhuset. Nya kartor finns att hämta i brevlådan vid klubbhuset samt på vår hemsida. Skidspår Kul att se att det var så många som nyttjade våra skidspår i år.Det fanns skidspår...

Väderöversikt

Muskövinter och förvår, januari-mars 2021.  Januari.  Året började med ett par vädermässigt dystra veckor. Dygnens maximitemperaturer rörde sig kring några plusgrader, minimitemperaturerna omkring nollan. Denna period bröts av ett par dagar med...

Ny film på hemsidan: ”Nisse – skärgårdsbonde”

”Nisse – skärgårdsbonde” är en film om Nisse Rundberg som bott på gården Näsängen på Muskö i hela sitt liv. Under fyra års tid har Jill Devell följt Nisse i hans vardag, där allt kräver sin tid – djuren, höbärgningen och fisket. Vi möter honom...