Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan april och juni 2019.

Musköväder april-juni 2019.

Med förra våren och sommaren i minnet, är det lätt att brista ut i ”Klagevisa över denna kalla och torra vår”, känd dikt av 1600-tals-poeten Wivallius. Det ordnade sig till sist, men delar av april stämde med diktarens föreställning.

April.

Första hälften hade dagtemperaturer från kring 10 plusgrader, till bara några få. Nattemperaturerna varierade omkring nollan. Andra hälften bjöd på varmare väder såväl dag som natt.

Nederbörden blev mycket sparsam, bara 2.5 mm, fördelat på 6 dygn av de 30. En hel del valborgseldar förblev otända.

Molnigheten var växlande större delen av tiden, men den växlande molnigheten var mest höga slöjmoln, som solen trängde igenom. I slutet av månaden bestod dessa slöjmoln och dis av ökendamm som följt med vindar på hög höjd. Bara 2 dygn var helklara och 3 helmulna av de 30 aprildygnen.

Maj.

Som sig bör blev det varmare men också mycket varierande. Högsta dagstemperaturen blev 25.5 grader den 22e, lägsta 8 grader den 4e. På nätterna var det mestadels plusgrader utom den 3-4e då det blev ett par frostnätter.

Nederbörden blev nu 32 mm fördelat på 13 av de 31 dygnen. Man kan säga att det var ett slags aprilväder i maj. Alla slags nederbörd förekom som dugg, regn, snö och hagel. Dessutom åskade det ett par gånger, den 18e och 23e. Mest kom i samband med åskan den 23e med 9.5 mm. Bara 2 helklara dygn var det och 3 helmulna.

Juni.

Det blev en varm månad. Högsta dagstemperaturerna låg i regel på 20 grader eller däröver. Den 29e hade vi 28 grader, månadens högsta notering, då värmeböljan från längre ner i Europa nådde oss.

Även nätterna var nu rätt varma, 10-15 grader för det mesta.

Nederbörden blev 33.5 mm fördelat på 10 av de 31 dygnen. Mest kom den 25-27e med 13.5 mm. Åskan mullrade den 3e, 12e och 20e.

De flesta dygnen hade även nu växlande molnighet, ibland höga slöjmoln. Helklart var det 6 av de 30 dygnen, helmulet bara 2.

Vid Hammarviken. Bengt Berggren.

Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan april och juni 2019.

 

April:

 • Nederbörd: 2,5 mm
 • Nederbördsdagar: 6 av 30
 • Klara dagar: 2 av 30
 • Mulna dagar: 3 av 30

Maj:

 • Nederbörd: 32 mm
 • Nederbördsdagar: 13 av 31
 • Klara dagar: 2 av 31
 • Mulna dagar: 7 av 31

Juni:

 • Nederbörd: 33,5 mm
 • Nederbördsdagar: 10 av 30
 • Klara dagar: 6 av 30
 • Mulna dagar: 2 av 30

Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2019

Gökottevandring – Kristi himmelsfärdsdag 2019.

Starten gick klockan sju på Björkdals ladugårdsplan, i vackert soligt väder som höll i sig under vandringen.
Ulla-Britt Öhman ledde vandrandet och berättandet, med bistånd av främst Bertil Oskarsson.

Kustbevakningen får jaga tjuvfiskare

Från och med den 1 april får Kustbevakningen med den nya kustbevakningslagen rätt att stödja polisens och tullens arbete med brottsbekämpning.

Föreningsnytt – Muskö kulturförening

Förtjänstmedalj för självuppoffrande engagemang för kulturen på Muskö.

Thriller om ubåtsjakten på Horsfjärden

Under två veckor i oktober 1982 pågick en intensiv ubåtsjakt på Horsfjärden. Den stora militära insatsen är temat för handlingen i romanen ”Operation Notvarp”, som författaren Mikael Nyman nyligen har gett ut via sitt eget förlag.