Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan januari och mars 2022.

Januari.

Det nya året blev till en början ganska milt. Nästan alla dygn var det någon gång plusgrader dagtid och varierande kring noll på nätterna. Varmast var det den 14e med 9 plusgrader. Kallaste noteringen kom natten till den 6e med 6 minusgrader
Nederbörden blev 44 mm fördelat på 20 dygn av de 31. Regn och blötsnö som sedan smälte var inte ovanligt. 5-10 cm snötäcke var det kring den 20e. Mesta nederbörden, 12 mm då som snöblandat regn kom den 29e. I övrigt föll små mängder men ofta.
Överhuvudtaget blev det en grå månad med bara en klar dag och 9 helmulna.
Den 30e blåste byig nordlig storm, vilket rörde om bland en del träd och grenar. Några större elavbrott blev det inte, bara några blinkningar i varje fall hos mig.
Isen som hade lagt i mellandagarna blev kvar och visade sig vara kvar till i slutet av mars.

Februari.

Januarivädret fortsatte. Även nu var det plusgrader de flesta dagar och kring nollan på nätterna. Varmast var det den 27e med 9.5 plusgrader, kallast nätterna 22e-23e men 5.5 minusgrader.
Nederbörden föll med 42 mm fördelat på 12 v de 28 dygnen. Mest föll 4e som regn, 9.5 mm, sedan som blötsnö, 16 mm den 20-21e vilket blev kvarliggande snötäcke några dagar,
Det var bara en klar dag av de 28,5 helmulna. Ganska grått nu också. Isen låg kvar men hade nog lite ojämn kvalité i varje fall sett från avstånd.

Mars.

Det blev varmare, omkring 10 plusgrader med några toppar, den 24e var det 19 grader som varmast, natten till den 30e var det 7.5 minusgrader som kallast. I övre Norrland brukar man tala om den femte årstiden. Då är det kalla nätter som ger skarsnö långt fram på den solvarma dagen. Här var det snön som saknades. Mars var en ovanligt nederbördsfri månad. 3 mm kom fördelat på 2 tillfällen av ”aprilväder”.
Hela 13 av de 31 dagarna var helklara. Ingen var helmulen. Resten alltså med växlande molnighet.
Klara nätter under alla tre månaderna har man kunnat se norrsken även här. Det gäller bara att vara vaken. Nu är ju norrsken inget väderfenomen. Det tilldrar sig högre upp som ett resultat av utslungade solvågor i samspel med jordens magnetfält.
I samband med vårdagjämningen började isen se fult grå ut. Till sist blev den en bräckvattensorbet som svanar kunde simma igenom. Kraftiga nordvindar gjorde att den kvarvarande isen blåste bort.

Vid Hammarviken, månadsskiftet mars-april 2022.
Bengt B

Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan januari och mars 2022.

Högsta och lägsta temperaturens variation på Muskö mellan januari och mars 2022.

Januari:

 • Nederbörd: 44 mm
 • Nederbördsdagar: 20 av 31
 • Klara dagar: 1 av 31
 • Mulna dagar: 9 av 31

Februari:

 • Nederbörd: 42 mm
 • Nederbördsdagar: 12 av 28
 • Klara dagar: 1 av 28
 • Mulna dagar: 5 av 28

Mars:

 • Nederbörd: 3 mm
 • Nederbördsdagar: 2 av 31
 • Klara dagar: 13 av 31
 • Mulna dagar: 0 av 31

Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 2, 2022

Sportlovsöppet vid Grytholmens Friluftsmuseum

Onsdagen den 2 mars hade hembygdsföreningen serveringen öppen och bjöd barnen på grillad korv med bröd och varm choklad.

Föreningsnytt – Muskö IF

Några nyheter från Muskö IF: Simskolan drar igång till sommaren nere vid Ersholmen. Motionsbingo – Söndagen den 15/5

Haninge kommuns kultur-miljöprogram 2020-2030

I september 2020 antog kommunfullmäktige kommunens kulturmiljöprogram.

Föreningsnytt – Muskö Bygdegård

Årsmöte kommer att ske 24 april 2022 kl 18.00 i bygdegården.