Den 27 april kl 04.00 observerades en mårhund på Mickrum.

Mårdhunden är en sk invasiv (skadlig) djurart inom EU, och då ska alla länder även Sverige försöka begränsa eller helst utrota arten.

Svenska Jägareförbundet har på uppdrag av Naturvårdsverket att övervaka djurets förekomst.

Observationer ska rapporteras Sv jägareförbundet.

Mårdhunden kommer ursprungligen från Asien, den introducerade i den europeiska delen av Sovjetunionen 1929-55 för att öka produktionen av pälsvilt i naturen.

Djurarten har sedan spridit sig via Finland till Sverige.

2017 sköts över 200.000 djur i Finland.

Djuret sprider rabies, trikiner, djärgbandmask mm.

Djuret är lovligt året om. Stor rörlighet, kan förflytta sig 30 mil på en månad.

Denna observation var den enda söder om Sollefteå i år. Men, det finns forsknings mårdhundar utsläppta i södra Sverige, som är steriliserade och vaccinerade, märkta med halsband, dessa djur får också avlivas.

Jakt på mårdhund är tillåten hela året.

Bertil Oskarsson


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 3, 2020

I naturen… …från min horisont. Vår-försommar 2020

Minns den gamla skrönan om att göken tystnade när han såg den första höhässjan. Snart vet ingen vad en höhässja var, men göken tystnar ändå. Naturligtvis när det inte längre finns några nya reden att smussla in ett eller annat ägg i. Men annan fågelsång tystnar också, utom en del som verkar outtröttliga.

Antal mantalsskrivna i kommunens skärgård

Vi läser i Dalarö Hembygdsförenings medlemsblad att det finns 529 fastboende personer på kommunens öar som inte har någon fast förbindelse med fastlandet enligt följande:

Högre priser på fritidshus

Priserna på fritidshus har ökat de senaste åren. Haninge är den kommun där priserna har utvecklats näst bäst.

Ny evenemangskalender

En ny evenemangskalender lanseras nu på Visit Haninges hemsida. Där skall besökare själva kunna sätta ihop paket av aktiviteter under en viss tidsperiod, och få all information som kontaktuppgifter och transporter lättillgängligt istället för att behöva leta runt på de enskilda företagens hemsidor.