Efter en varsam invändig renovering under mer än ett år, återöppnade Arbottna Herrgård den 1 juli som herrgårdshotell, yogaretreat och gårdscafé. Nu går det att bo på Arbottna varje dag året runt.

Hela renoveringen har skett i dialog med kommunens byggnadsantikvarie och med hjälp av specialister på byggnadsvård. Strävan har varit att bevara och förstärka stilen kring förra sekelskiftet, eftersom de dominerande avtrycken i herrgården är från den tiden. En annan styrande princip för renoveringen har varit önskan att Arbottna även fortsättningsvis ska kännas som ett hem.

– Det ska kännas som att man kommer hem till någon när man bor hos oss på Arbottna, den familjära känslan ska vara tydlig. Därför har vi exempelvis valt bort att ha en receptionsdisk vid entrén eftersom vi vill möta gästen person till person, säger Britt-Marie Flink som är verksamhetschef för Arbottna Herrgård.

Den hemtrevliga stämningen förstärks också av att möblerna är en mix av nytt och gammalt, både för miljöns och känslans skull.

Totalt har herrgården nu 10 dubbelrum, ett enkelrum och en svit vilket ger 24 ordinarie bäddar för övernattande. Därutöver kan ett antal extrabäddar ställas in vid behov.

De många gästrummen är inte något nytt för Arbottna. Den stora ombyggnaden på 1870-talet innebar bland annat att huset fick ett nytt plan med sovrum för övernattande gäster.

– För att respektera husets befintliga planlösning har vi medvetet avstått från att bygga badrum till varje gästrum. De gemensamma badrummen bidrar också till att förstärka känslan av att bo i ett hem, berättar Britt-Marie Flink.

Olika strategier har använts under renoveringen. Vissa ytskikt har skrapats ner till grunden, medan de värdefullaste är sparade för framtiden. De tapeter som gått att bevara har sparats och alla snickerier där det varit möjligt har målats med linoljefärg. Dörrtryckena är replikor av originalen från sent 1800-tal.

En av utmaningarna i renoveringen har varit att bevara väggmålningar, golvmålningar och grisaillemålningar och samtidigt möjliggöra en funktionell miljö för en verksamhet.

– Vi har arbetat med specialister inom byggnadsvård som hjälpt oss att klä in väggmålningar för att sedan tapetsera på nya vävspända underlag. Vi har även valt att behålla väggmålningarna framme i ett av hotellrummen, som vi nu kallar bröllopsrummet, liksom i hallen och vardagsrummet på mellanplan. I bröllopsrummet har de vackra golvmålningarna täckts med en skyddande heltäckningsmatta, säger Britt-Marie Flink.

Ansvarig för Arbottnas kök och gårdscafé är kocken och författaren Cecilia Davidsson.

– Vi väljer råvaror med omsorg, av ekologiskt ursprung och utifrån vad säsongen har att erbjuda och tillagar dem varsamt. Du ska känna skillnad i smak och upplevelse både visuellt och hur det känns efter att du ätit, säger Cecilia Davidsson.

Dryckerna är noga utvalda från tillverkare som både ser till hantverket och värnar om vår jord.

– Här kan du njuta av en god kopp kaffe, ett rött te, en kall öl, en syrlig kombucha eller ett gott vin från mineralrika jordar i södra Europa, säger Cecilia Davidsson.

Arbottnas gårdscafé är i sommar öppet dagligen och serverar middagar vid förbokningar.

Mycket utvecklingsarbete återstår på Arbottna. Renoveringen av herrgårdsflygeln är påbörjad, och i höst byggs en veranda på den gamla terrassen på herrgårdens sydsida mot lindallén. Under de närmsta åren kommer Arbottna att utveckla jordbruket på de drygt 100 hektar åker- och betesmark som hör till fastigheten, inledningsvis med grönsaksodling i den tidigare köks- och fruktträdgården söder om herrgården. Det planeras även för sju tipitält som ska hyras ut i ett glampingkoncept – det blir ett lyxigt naturnära boende med sköna sängar och tillgång till all bekvämlighet på herrgården.

Läs mer om Arbottna Herrgård på www.arbottnaherrgard.se

Fakta Arbottna Herrgård:

Arbottna är en gammal boplats. På 1600-talet blev Arbottna sätesgård och en obligatorisk ståndsmässig säteribyggnad uppfördes på samma plats som dagens herrgård. Gården brändes sannolikt under rysshärjningarna 1719, återuppbyggdes därefter och moderniserade i slutet av 1700-talet av Adolf Ludvig Levin. Brandförsäkringsdokument från 1819 anger att huvudbyggnaden då är cirka 20 år gammal. Arbottna Herrgård köptes av försvaret 1951. Den arrenderades sedan ut till olika brukare och stod i början av 2000-talet tom innan Arbottna hösten 2011 förvärvades av den nuvarande ägaren.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 3, 2021

Kampen mot skarvarna

Länsstyrelsen sade nej till ansökan om oljering inom en 15 kilometers radie från Lännåkersviken.Det enda som kan göras nu är att skjuta med jaktvapen. Fiskarförbundet beviljades oljering på två kolonier inne i Horsfjärden som utgör hälften av det...

Musködagarna

Företagarna på Muskö arrangerade den 3 och 4 juli Musködagarna för att visa vad ön har att erbjuda.Butiker, fik och restauranger är förstås verksamma hela sommaren, och en del av dem hela året, men just den här helgen har de gått samman för att få...

Grytholmen i sommar – kaffeservering och helikopterflyg

Grytholmens Friluftsmuseum kommer att ha öppet för kaffeservering måndagar och onsdagar under juli mellan 13:00-16:00.Några gånger kommer vi också att ha musikunderhållning. Fredagen den 23 juli mellan 12.00-13.00 kommer det vara helikopterflygning...

Muskö kyrka – Församlingsnytt

För aktuell information se:www.svenskakyrkan.se/haningeDödsannonser: Bli medlem! Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem. Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv. Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning...