Söndagen den 1 juli bjöd Muskö Hembygsförening samtliga Musköbor över 80 år, mantalsskriva på Muskö, till sillunch på Grytholmen.

1980 startade föreningen genom en studiecirkel om hembygden, namn från den tiden är Sten Olsson, Walter Eriksson, Gösta Lönnberg, Birger Åkerström, Karl-Erik Törner m fl och man var då i biblioteket (källarvåningen i ett av hyreshusen). Efter biblioteket, disponerade man ett rum i övervåningen på Muskögården, vidare till Fattigstugen utefter Ersholmsvägen. 1983 kom möjligheten till att få arrendera Grytholmstorpet av Haninge kommun. När föreningen kom dit var det endast torpstugan och den s k ”kottestugan”.

Fattigstugan har hela tiden fungerat som en arkivlokal och genom en donation från Carl-Axel och Birgitta Rydbecks stiftelse gavs möjligheten till att flytta denna till Grytholmen.

Otaliga är de timmar av frivilligt arbete och gåvor som har skänkts till Grytholmen under åren, personer som stöttar föreningen genom sitt medlemskap.

Sista stora gåvan är ”fisketomten” på Torsnäs udd. Den skänktes av styrelsen i Muskö Fiskeförening genom Karl-Erik Erngren/Lugnet och Bertil Johansson/Bergvik.

Muskö Hembygsförening vill på detta sätt försöka uppmärksamma och tacka de äldre Musköborna för deras arbete för föreningen.

Vi syns nästa år igen, första söndagen efter midsommar.

Ulla-Britt Öhman

Foto: Bengt Grönkvist

 


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2018

Ett gammalt fotografi – Gullboda gård

Gullboda gård 1919 med boningshuset i mitten av bilden. Fotot är taget från Gullbodaviken.

Terrängbrand vid Torpa Skog

Under några timmar tisdagen den 29 maj bekämpade räddningstjänsten på Muskö en brand på Torpa Skog.

Bli havstulpan-observatör

Svenska Båtunionen tar i sommar över tjänsten ”Havstulpanvarningen” från Skärgårdsstiftelsen och efterlyser fler observatörer.
Som observatör förses man med en mätplatta som placeras vid en brygga.

Midsommar på Grytholmen

Trots risk för regn kom det mycket folk till Grytholmen för midsommarfirandet som Hembygdsföreningen arrangerar.