Söndagen den 1 juli bjöd Muskö Hembygsförening samtliga Musköbor över 80 år, mantalsskriva på Muskö, till sillunch på Grytholmen.

1980 startade föreningen genom en studiecirkel om hembygden, namn från den tiden är Sten Olsson, Walter Eriksson, Gösta Lönnberg, Birger Åkerström, Karl-Erik Törner m fl och man var då i biblioteket (källarvåningen i ett av hyreshusen). Efter biblioteket, disponerade man ett rum i övervåningen på Muskögården, vidare till Fattigstugen utefter Ersholmsvägen. 1983 kom möjligheten till att få arrendera Grytholmstorpet av Haninge kommun. När föreningen kom dit var det endast torpstugan och den s k ”kottestugan”.

Fattigstugan har hela tiden fungerat som en arkivlokal och genom en donation från Carl-Axel och Birgitta Rydbecks stiftelse gavs möjligheten till att flytta denna till Grytholmen.

Otaliga är de timmar av frivilligt arbete och gåvor som har skänkts till Grytholmen under åren, personer som stöttar föreningen genom sitt medlemskap.

Sista stora gåvan är ”fisketomten” på Torsnäs udd. Den skänktes av styrelsen i Muskö Fiskeförening genom Karl-Erik Erngren/Lugnet och Bertil Johansson/Bergvik.

Muskö Hembygsförening vill på detta sätt försöka uppmärksamma och tacka de äldre Musköborna för deras arbete för föreningen.

Vi syns nästa år igen, första söndagen efter midsommar.

Ulla-Britt Öhman

Foto: Bengt Grönkvist

 


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2018

Midsommar på Grytholmen

Trots risk för regn kom det mycket folk till Grytholmen för midsommarfirandet som Hembygdsföreningen arrangerar.

Tandläkarbåtarna i skärgården

I början av 1930-talet uppmärksammades att tandhälsan i skärgården var mycket dålig. En båt utrustades till ambulerande tandklinik, men pengar till driften saknades, varför den blev liggande i Stockholm. Efter att Stockholmstidningen skrivit om problemet 1937 blev det av att komma igång.

Torpet på Månsholmen har rivits

Byggnaden var i dåligt skick och ägarna av fastigheten valde att riva och bygga ett nytt hus.

Haninge nionde bäst på naturvård

Kommunen ligger på en niondeplats nationellt när det kommer till naturvård.