Obelisktavlan en akvarell målad av hovmålaren C. W. Svedman. Originalet finns på Kulturhistoriska Museet i Lund.

Adolf Ludvig Levin avled 1807. År 1821 upprestes en 5.5 meter hög obelisk nordväst om herrgården som ett minnesmärke över honom.

I dag ser vi den vid Valingevägen på krönet av Fårkullabacken. Den är försedd med följande inskription:

ADOLF LUDV. LEVIN
STAM – FADREN
GRUNDLÄGGAREN
STIFTAREN
TIL
TACKSAMT MINNE
UPREST
1821

På Adolfsdagen den 23 juni 1822 invigdes obelisken vid en stor familjefest. Vid detta tillfälle målades en tavla för att dokumentera tilldragelsen. Den visar den resta obelisken. Runt denna bildar Levins barnbarn och barnbarnsbarn ring. I förgrunden ser man bakom en öppnad grind (infarten till herrgården från Valingehållet) de vuxna släktingarna.

I bakgrunden finns gårdens allmoge i sina helgdagsdräkter. Plaggen var mycket detaljerat målade och visade sig överensstämmande med den av Ethel Carlsson rekonstruerade Haninedräkten.
Obelisktavlan är en av de få bilder där man kan se hur de gamla dräkterna i Haninge-socknarna såg ut.
J.K

Obelisktavlan en akvarell målad av hovmålaren  C. W. Svedman. Originalet finns på Kulturhistoriska Museet i Lund.

Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 2, 2022

I naturen… …från min horisont. Vinter 2022.

Den stora tystnaden som brukat infinna sig isvintrar ville inte riktigt komma. En dag satt det 14 snattrande gräsänder under fågelmatningen och åt spillfrön från mesar och finkar.

En historia om tjuvjakt

En höst på 1940-talet ägde en tjuvjakt på älg rum i Mickrumskogen. Den blev mycket omtalad.

Statsministern besökte Berga

Magdalena Andersson besökte i mitten av februari Haninge garnison, där hon fick veta mer om marinens arbete under en presentation som hölls av marinchefen och förbandscheferna för fjärde sjöstridsflottiljen och Stockholms amfibieregemente.

Sommaren på Arbottna Herrgård

Arbottna Herrgård håller som bäst på att planera utbudet under sommaren. Klart är att det kommer att vara en trevlig café- och barservering i den helt nybyggda verandan.