Det var när en skyddsvakt ronderade basen en natt i början av december 2018 som två män i 35-års åldern upptäcktes. När de sprang ifrån vakten sköt han ett varningsskott och männen kunde gripas.

En omfattande polisutredning startade. Mobiltelefoner, datorer, minneskort, mörkerkikare och dyrkar beslagtogs.

Polisen kunde konstatera att männen hade spelat in totalt 132 videofilmer och tagit 108 fotografier på de underjordiska och mest skyddsvärda delarna av basen. De hade varit inne på området vid två tillfällen. Den första gången blev de inte upptäckta.

Nu har de dömts för tre brott: grov obehörig befattning med hemlig uppgift, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Männen dömdes till fängelse i 1 år och 4 månader.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 3, 2022

Ortnamn på Muskö: Kråkbacken

På Hammarvägen mitt emellan Korsvägen och Johannesdal finns en höjd med ett grustag som kallas Kråkbacken.

Muskö i ny bok om spektakulär konstkupp i Stockholm

Anders Zorns Midsommardans blir stulen från nyrenoverade Nationalmuseum i en snillrik kupp. I Philip Birks efterlängtade thriller Frostnatt tvingas den beryktade konsttjuven Tom Grip återvända till hemstaden Stockholm.

Päronskörd…

Medina Marshall plockar päron på Grytholmen.

Ett gammalt fotografi: Valingestugan 1947

Det sista huset som fanns kvar från den gamla Valingebyn. Det låg intill den gamla vägen mot Ingvaldsnäs. Det revs någon gång mellan 1947 och 1950.