Det var när en skyddsvakt ronderade basen en natt i början av december 2018 som två män i 35-års åldern upptäcktes. När de sprang ifrån vakten sköt han ett varningsskott och männen kunde gripas.

En omfattande polisutredning startade. Mobiltelefoner, datorer, minneskort, mörkerkikare och dyrkar beslagtogs.

Polisen kunde konstatera att männen hade spelat in totalt 132 videofilmer och tagit 108 fotografier på de underjordiska och mest skyddsvärda delarna av basen. De hade varit inne på området vid två tillfällen. Den första gången blev de inte upptäckta.

Nu har de dömts för tre brott: grov obehörig befattning med hemlig uppgift, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Männen dömdes till fängelse i 1 år och 4 månader.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 3, 2022

Gratis broddar

Alla Haningebor som fyllt 65 har möjlighet att få ett par broddar – helt kostnadsfritt. Det är Haninge kommun som delar ut broddarna.

Kraftig höjning av byggtaxor

Haninge kommun kommer att höja plan- och byggtaxan med mellan 20 och 40 procent för de flesta typer av ansökningar. Anledningen till höjningarna är att handläggningarna nu kostar mer än vad man får in i avgifter.

Ett stort Tack!

Muskö Hembygdsförenings styrelse vill tacka Steningeviks hotell som skänkt oss allt porslin och alla bestick till dansbanelokalen på Grytholmen.

Musköbo åtalas för näthot

Den 28 mars hölls rättegången mot en musköbo efter att hon näthotat kommunpolitikern Alexandra Anstrell (M).