Det var när en skyddsvakt ronderade basen en natt i början av december 2018 som två män i 35-års åldern upptäcktes. När de sprang ifrån vakten sköt han ett varningsskott och männen kunde gripas.

En omfattande polisutredning startade. Mobiltelefoner, datorer, minneskort, mörkerkikare och dyrkar beslagtogs.

Polisen kunde konstatera att männen hade spelat in totalt 132 videofilmer och tagit 108 fotografier på de underjordiska och mest skyddsvärda delarna av basen. De hade varit inne på området vid två tillfällen. Den första gången blev de inte upptäckta.

Nu har de dömts för tre brott: grov obehörig befattning med hemlig uppgift, obehörigt tillträde till skyddsobjekt och olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Männen dömdes till fängelse i 1 år och 4 månader.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Genom ditt medlemskap stödjer du vården av Muskös kulturarv.

Som medlem får du under året fyra nummer av vår tidning Musköbladet där vi presenterar det som händer i vår socken i nutid och uppsatser om bygdens historia.

 

Läs mer!


Ur Musköbladet nr 3, 2022

Väderöversikt januari-mars 2014

Höst, vinter och vår på en gång.  Vädret i januari-mars 2014.  Januari. Det började som december slutade med milt väder, Plusgrader dygnet runt. Den tionde kom vintern, som dock inte visade sig bli sträng, men det var iallafall minusgrader dygnet runt månaden ut. Nio...

Möte med inbjudna politiker från Haninge Kommun den 16 oktober 2016.

Anledningen till att bjuda in politikerna var att Musköborna saknar lokal som är lämplig att använda för större sällskap och speciellt om man behöver tillgång till kök.

Kritik av markskötsel

Området kring återvinningsstationen vid tunneln påminner om ett månlandskap.
Full av gropar och ojämnheter.

Två skadade av svall från marinens fartyg

Det var i april förra året som 17 av marinens fartyg passerade mellan Fiversätraön och Fjärdlång. Vid en brygga låg en båt förtöjd och svallet från fartygen gjorde att båten slog i bryggan så att skador uppstod på både båten och bryggan. Vid...