Philip Birk. Foto: Hans Jonsson

Anders Zorns Midsommardans blir stulen från nyrenoverade Nationalmuseum i en snillrik kupp.

I Philip Birks efterlängtade thriller Frostnatt tvingas den beryktade konsttjuven Tom Grip återvända till hemstaden Stockholm. Men inte på jakt efter värdefull konst – utan på upprättelse.

Delar av boken utspelar sig på Muskö.

Philip Birk deckardebuterade 2018 med thrillern Kyldygnet, som mottog hyllande recensioner och vars rättigheter såldes till Tyskland. Nu kommer äntligen en fristående fortsättning på den spänningstäta historien om Tom Grip och hans bravader inom konstvärlden.

– Det har varit roligt att på nytt få dyka ner i researchen kring konststölder, berättar Philip Birk och fortsätter:

– Och att skildra en konstkupp på självaste Nationalmuseum var en intressant utmaning. Hur skyddas museets konst? Vilka eventuella brister skulle en tjuv kunna utnyttja där?

25-årige Philip Birk har redan fyra böcker bakom sig. Han är ambitiös i sitt skrivande, och sätter en ära i gedigna efterforskningar och trovärdiga men spektakulära intriger:

– Min målsättning med Kyldygnet var att få mina kompisar, som knappt läser böcker, att fångas av storyn. Det lyckades, vilket gjorde mig överlycklig. Detta var en drivkraft i skrivandet av Frostnatt också – men nu vet jag samtidigt att berättelsen väntar på en bra mycket större publik än så.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2019

Nya regler underlättar vildsvinsjakt

Regeringen har gett tillstånd till effektivare jaktmetoder vid jakten på vildsvin. De snabbt växande stammarna orsakar miljardkostnader och problem för markägare. På Muskö har vi numera ett stort antal vildsvin och stammen ökar hela tiden.

Visning av Kapellön

Muskö hembygdsförening arrangerade visning av Kapellön den 27 juni. Bertil Oskarsson berättade om Älvsnabbshamnens historia.

Musköinkräktarna förhörs på nytt

De brittiska och belgiska medborgare som tog sig in på Musköbasen i december skall kallas till nya, längre förhör.

En person har drunknat på Muskö

Räddningstjänsten var först på platsen vid 10-tiden, söndagen den 7 juli, och kunde dra upp en person ur vattnet. Polisen har senare kunnat bekräfta att personen är död.