Philip Birk. Foto: Hans Jonsson

Anders Zorns Midsommardans blir stulen från nyrenoverade Nationalmuseum i en snillrik kupp.

I Philip Birks efterlängtade thriller Frostnatt tvingas den beryktade konsttjuven Tom Grip återvända till hemstaden Stockholm. Men inte på jakt efter värdefull konst – utan på upprättelse.

Delar av boken utspelar sig på Muskö.

Philip Birk deckardebuterade 2018 med thrillern Kyldygnet, som mottog hyllande recensioner och vars rättigheter såldes till Tyskland. Nu kommer äntligen en fristående fortsättning på den spänningstäta historien om Tom Grip och hans bravader inom konstvärlden.

– Det har varit roligt att på nytt få dyka ner i researchen kring konststölder, berättar Philip Birk och fortsätter:

– Och att skildra en konstkupp på självaste Nationalmuseum var en intressant utmaning. Hur skyddas museets konst? Vilka eventuella brister skulle en tjuv kunna utnyttja där?

25-årige Philip Birk har redan fyra böcker bakom sig. Han är ambitiös i sitt skrivande, och sätter en ära i gedigna efterforskningar och trovärdiga men spektakulära intriger:

– Min målsättning med Kyldygnet var att få mina kompisar, som knappt läser böcker, att fångas av storyn. Det lyckades, vilket gjorde mig överlycklig. Detta var en drivkraft i skrivandet av Frostnatt också – men nu vet jag samtidigt att berättelsen väntar på en bra mycket större publik än så.


Bli medlem!

Stöd Muskö Hembygdsförening genom att bli medlem.

Som medlem får du MUSKÖBLADET hem i din brevlåda.

Läs mer här!


Ur Musköbladet nr 3, 2019

Mer pengar till att skrota båtar

Under 2018 satsade Havs- och vattenmyndigheten HaV 3,2 miljoner kronor på en båtskrotningskampanj för att båtägare skulle skrota sina gamla miljöfarliga båtar, istället för att överge dem. Under 2018 skrotades över 450 båtar.

Visning av Kapellön

Muskö hembygdsförening arrangerade visning av Kapellön den 27 juni. Bertil Oskarsson berättade om Älvsnabbshamnens historia.

Efterlysning

Det vore roligt om fler kan och vill visa något hantverk på Grytholmen under hembygdsdagen, söndagen den 4/8, hela eller del av dagen.

Föreningsnytt – Muskö pensionärsförening – Resan till Gdansk

Den 11 juni reste vi 49 st från Muskö pensionärsförening till Gdansk. Hämtades med buss från Muskö glada och förväntningsfulla.